Снимка: БНТОбщото събрание на Българската академия на науките трябва да

...
Снимка: БНТОбщото събрание на Българската академия на науките трябва да
Коментари Харесай

В БАН решават как да продължат протестите

Снимка: Българска национална телевизия
Общото заседание на Българската академия на науките би трябвало да се събере, с цел да реши по какъв начин да продължат митингите на учените против незадоволителното финансиране за идната година, заяви Българска национална телевизия. По време на дебатите към бюджета бяха пуснати черни флагове на всички здания на академията.
През нощта на предходната сряда Народното събрание одобри бюджета за обучение, който планува 5 млн. лева повече за Българска академия на науките спрямо предходната година. Но съгласно учените това е незадоволително като се има поради повдигането на минималната работна заплата на 510 лв. от янеари идната година.
Парите, които академията може да предложи на млади учени, не са атрактивни. В момента в Българска академия на науките са заети едвам 1/4 от местата за докторанти. Учените упорстват за още 15 млн. лв. през 2018 година.
Според ръководещите механично наливане на пари е излишно, а науката би трябвало да се финансира на планов принцип, както е в развитите страни по света. За планове следващата година са планувани към 60 милиона лв..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР