Снимка: БНТНово райониране на страната се готви заради европейските средства,

...
Снимка: БНТНово райониране на страната се готви заради европейските средства,
Коментари Харесай

Продължава дебатът за новото райониране на страната

Снимка: Българска национална телевизия

Ново райониране на страната се готви поради европейските средства, които страната ни ще получава след 2020 година Решението кои области в кой стопански регион да влязат е значимо поради кохезионните фондове, сочи bTV.
„ Не приказваме за административно-териториално разделяне. Става дума за чисто техническа процедура, делба на страната ни за потребностите на Евростат и на европейските кохезионни фондове ”, акцентира в студиото на „ Тази заран ” Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система.
По думите й огромният въпрос е къде ще попадне столицата, тъй като тя е най-развита и има над-средноевропейските приходи на глава от популацията. Това значи по-малко евросредства. Дебатът кой град ще е център на съответния регион е незначителен, акцентира специалистът, като уточни, че тази функционалност е чисто административна.
Първият препоръчан от Министерство на регионалното развитие вид е столицата да е в Югозападния регион, а от Видин до Русе да се простира Северозападният. Освен това ще има Североизточен (с евентуален център Варна), Югоизточен (Бургас), Южен Централен (Пловдив) региони. Така обаче има риск югозападните обитаеми места да бъдат „ порязани ” поради изкривяването на статистиката, идващо от София.
Вторият вид е напълно на географски принцип и с по-големи региони – Дунавски, Черноморски, Тракийско-родопски и Югозападен.
Предлага се и изобщо София да бъде извадена в настрана самостоятелен регион, а цяла Западна България да е една статистическа единица. „ София е извънредно значима и няма по какъв начин да я жертваме за сметка на останалите региони ”, счита обаче Десислава Николова.
ИПИ предлага собствен вид за райониране – със Западен, Дунавски, Черноморски и Тракийско-родопски региони. „ Ние считаме, че този вид е сполучлив, тъй като целият Западен регион ще има подобен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, че да попадне измежду по-слабо развитите райони. Никой няма да бъде ощетен ”, уточни тя.
Решението би трябвало да се вземе до края на 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР