Снимка БГНЕСВ здравеопазването има структурно изкривяване. Вече няма правила -

...
Снимка БГНЕСВ здравеопазването има структурно изкривяване. Вече няма правила -
Коментари Харесай

Любомир Дацов: В здравеопазването вече има правила на джунглата, а не на пазара

Снимка БГНЕС

В опазването на здравето има структурно деформиране. Вече няма правила - има правила на джунглата, а не на пазара. Това сподели пред БНР финансистът Любомир Дацов, който е и някогашен зам.министър на финансите. Стандартният разход за медикаменти в Европа е 27 до 30% от всички средства, а у нас в последните години в структурата на разноските делът на медикаментите е повишен на 42 на 100 от всички разноски за опазване на здравето, изясни той.

В коментар на последните разтърсвания към Здравната каса Дацов уточни: " НЗОК е финансова институция, а в продължение на години е окупирана от лекари и се назначават лекари. Не може да извадите един почитан експерт в региона на медицината, да го отупате от прахта и с политическа поддръжка да го пласирате на място, където ръководи няколко милиарда като финансова институция. Много е ясно, че този човек няма по какъв начин да разбере логиката на ръководство на нещо, което е не тъкмо банка, само че е като финансов фонд. "

Любомир Дацов проучва пред Националното радио и новия отчет на Международния валутен фонд за България, утвърден от Борда на шефовете на финансовата институция, като го назова политкоректен: " Той обрисува релативно добре картината, че стопанската система се развива, тя е във фаза на напредък, с добре разрастващ се външен бранш, с релативно постоянни обществени финанси. Много са неутрални във връзка с заключенията си за бюджета. Например в банковия бранш има доста по-малко проблеми, в сравнение с като цяло в областта на обществените финанси. Ако погледнем това, което се случва през последните няколко седмици в опазването на здравето – то още един път демонстрира, че има големи проблеми с ръководството на обществените средства. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР