Снимка: БГНЕССледвайте Гласове в .Министърът на земеделието Явор Гечев заяви,

...
Снимка: БГНЕССледвайте Гласове в .Министърът на земеделието Явор Гечев заяви,
Коментари Харесай

Явор Гечев: В България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза

Снимка: БГНЕС
Следвайте " Гласове " в.

Министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че в България няма индикатори за каквато и да е продоволствена рецесия, само че цените са високи, а поради развиването на военните дейности в Украйна, не може да се вършат дълготрайни прогнози какво ще се случва на пазарите. Министърът разяснява пред публицисти в Асеновград, че подпомагането на земеделските производители по тази линия би трябвало да продължи най-малко доникъде на идната година, оповестява кореспондентът на БНР в Пловдив.
Министър Гечев акцентира, че сега има мъртвило на пазара на зърнени култури и няма  заявяване на огромни количества до края на годината.  
" Търговията в черноморския басейн се преглежда изцяло общо. Русия оповестиха към този момент потегляне на пазара, като техните количества на пшеница тази година са рекордни. Затруднено е ситуацията във връзка с Украйна т.е. ние продължаваме да сме солидарна страна и да осигуряваме в това число транспортни коридори, което, несъмнено, обаче оказва въздействие върху българския пазар на зърнени култури ".

Така да вземем за пример половината от слънчогледа, който влиза в Европа, се намира у нас. Досега са импортирани 700 000 тона, само че данните непрекъснато се трансформират, посочи Явор Гечев. Той акцентира също, че би трябвало да се прави разлика сред примитивен и модифициран артикул. 
Той направи и прогноза за цените на олиото и хляба:  " Моята персонална прогноза е, че малко ще паднат цените във връзка с олиото надолу с към този момент по-масовата преправка и на нова годишна продукция и на наличностите, които има тука сега. По отношение на хляба, не мисля, че ще има обилни пазарни разлики ".
Явор Гечев също по този начин счита, че нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба е добра мярка и би трябвало да се резервира, до момента в който не се реализира по-голяма резистентност на стопанската система.  
Източник: БНР
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР