Снимка: БГНЕССъдбата на въглищните централи стана причина за скандал между

...
Снимка: БГНЕССъдбата на въглищните централи стана причина за скандал между
Коментари Харесай

Съдбата на въглищните централи стана причина за скандал между депутати

Снимка: БГНЕС
Съдбата на въглищните централи стана причина за скандал сред депутати от „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “, които насмалко не си посегнаха и физически.

Депутатите от Българска социалистическа партия и от партията на Костадин Костадинов наскачаха към трибуната, което принуди стремително ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов да даде изключителна отмора.

Спорът потегли от искане на „ Възраждане “, изразено в декларация от депутатката Искра Михайлова, Народното събрание да вземе решение за опазване на централите от Маришкия басейн и да подсигурява работните места на миньорите. Декларацията стана причина за отговор от страна от левицата още веднъж с декларация.

В отговор Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия напомни, по думите му, на „ новоизлюпените партии “, че такова решение към този момент е взето още на 31 януари 2020, когато тях ги е нямало в Народното събрание, като засяга „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната “. Стойнев цитира решението на Народното събрание от този момент, инициирано от Българска социалистическа партия и подкрепено от ГЕРБ, в което е записано, че Народно събрание задължава държавното управление да не позволява в дълготраен проект прекратяването на действието или ограничението на потенциала на въглищните централи от групата на БЕХ. Депутатите преди две години са упълномощили на Министерски съвет да предприеме дейности за присъединение на България към платформата „ Въглищни райони в преход “ без вдишване на задължения пред Бпрюксел за закриване на въглищни централи.

Искра Михайлова съобщи, че хората от въглищните райони на България изпитват неустановеност поради закриването на въглищните централи и акцентира, че народни представители от старозагорския многомандатен регион са получили предложения на имейлите си предложения за предоговаряне и изискванията за закриването на въглищните централи, написа БГНЕС.

Георги Гьоков излезе на парламентарната естрада и сподели, че са се изрекли неистини, които персонално го засягат като депутат от 27 МИР Стара Загора и като пореден бранител на комплекса „ Мини Марица Изток “. Той отговори:

„ Не сте вие хората, които сте правили единствено срещи в „ Марица изток “. И ние сме правили срещи и ние сме защитавали хората. Не обсебвайте тематиката. Всички сме заинтригувани от тази тематика, всички сме заинтригувани „ Марица изток “ да работи. И все още няма опция да бъде затворена „ Марица изток “ и няма да бъде затворена. Не плашете хората и не правете плашила от останалите парламентарни групи “.

„ Няма да разреша да се карате в Народното събрание, това държание е безобразно “, съобщи Вежди Рашидов, а Йордан Цонев се обърна към всички в пленарната зала: „ Не загрижеността за миньорите ще остане в медиите, а абсурдът “. Зам.-председателят на Народно събрание също прикани „ да се поставя завършек на този вид държание “, тъй като това не способства за имиджа на Народното събрание.

Припомняме, че през вчерашния ден за въглищните централи и Плана за възобновяване и резистентност през вчерашния ден спориха представители на „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР