Домашно женско куче е открило четири бебета чакали в гората

...
Домашно женско куче е открило четири бебета чакали в гората
Коментари Харесай

В „Animal Rescue Sofia” се грижат за бебета чакали, открити от домашно куче

Домашно женско куче е разкрило четири бебета чакали в гората към Дряново и ги е занесло вкъщи. Стопанката на кучето в началото е полагала грижи за дивите животни, като си е мислила, че това са дребни кучета, по-късно обаче се е свързала за подпомагане с неправителствената организация „ Animal Rescue Sofia “.

Това описа за Българска телеграфна агенция Надя Станчева от „ Animal Rescue Sofia “, която сега продължава грижите за оживелите два дребни чакала – мъжки и женски.

Може би женското куче е показало майчински инстинкт, искайки да избави чакалите, които са били на възраст към ден-два, като ги е отнесло едно по едно до дома си. Въпреки положените грижи едното от четирите дребни е умряло, уточни Станчева. Когато останалите три бебета са били на 10 дни, са признати в „ Animal Rescue Sofia “. Планът ни беше да се грижим за тях, като ги държим по-далеч от човешки контакт, с цел да не ги опитомяваме, с цел да имат опция да се върнат назад в природата, разяснява Станчева. След обезпаразитяването обаче чакалите не са се чувствали добре и се е наложило за тях да се поставят грижи в домашни условия. Станчева сподели, че за жал още едно от бебета чакали е умряло. Впоследствие тя поема грижите за двете оживели, които кръщава Момче и Момиче. Грижата за тях е траяла, с цел да се усъвършенства здравословното им положение. 

Беше сериозна борба, уточни Станчева. И добави, че около грижите дребните чакали са я възприели като тяхна майка и са се привързали още повече. Стана ясно, че не можем да ги върнем в дивата природа. Няма по какъв начин да ги върнем, тъй като те ще продължат да търсят контакт с индивида, акцентира специалистът. Станчева описа също, че е потърсена помощ от други организации, които поставят грижа за животни. Те обаче към този момент поставят грижа за доста бебета и им е невероятно да се заемат и с дребните чакали, изясни Станчева.

В зоологическите градини в страната също не е имало по какъв начин да бъдат признати, само че от столичния зоопарк са съдействали с потребни препоръки за развъждането на чакалите

. От „ Animal Rescue Sofia ” съумяват да получат увещание от център - леговище за хищници в Гърция, в който чакалите да бъдат настанени, откакто им бъдат сложени всички нужни ваксини и се получи позволение от Българската организация за сигурност на храните за преместването им, изясни също Станчева. Очаква се това да стане допустимо след три месеца, когато ще им бъде поставена имунизацията против бяс, посочи тя.

Двата дребни чакала към този момент се хранят независимо и се усещат добре. Разликите с дребните не са доста, само че са явни, да вземем за пример чакалите имат много по-силен инстинкт за самозапазване. Познават мен и фамилията ми, само че всеки различен човек е опасност и са подготвени да се пазят от него, уточни Станчева. Като друга любопитна детайлност тя означи, че чакалите не се хранят единствено с месо, а ядат и плодове. Иначе главно се хранят в природата с мърша, което ги прави потребни за природата, сподели също специалистът.

„ Animal Rescue Sofia ” се намира в София, има подслон за кучета и котки и леговище за селскостопански животни. Станчева подсети, че специалистите не предлагат хората да приютяват диви животни, в случай че няма явни белези, че са в заплаха.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР