Фолкер Тюрк, Върховният комисар на ООН по правата на човека,

...
Фолкер Тюрк, Върховният комисар на ООН по правата на човека,
Коментари Харесай

ООН: Броят на цивилните жертви по света е скочил със 72% през 2023 г.

Фолкер Тюрк, Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, заяви, че броят на цивилните жертви в спорове е скочил със 72% през предходната година.

" Болно ми е, че би трябвало да стартира с жестокостта на войната. През март предходната година приказвах за правото на мир. Оттогава споровете единствено се засилват ", сподели Фолкер Тюрк при откриването на 56-ата сесия на Съвета по правата на индивида.

Встъпителните му мнения пред дипломатите включваха и данни, събрани от службите на Организация на обединените нации, които " демонстрират, че броят на цивилните жертви във въоръжените спорове е повишен със 72% " през 2023г.

" Плашещо е да се означи, че данните демонстрират, че процентът на убитите дами през 2023 година се е удвоил, а този на децата се е утроил в съпоставяне с миналата година ", добави висшият комисар, като прикани интернационалната общност  " да откри пътя на мира ".

Разрастването на споровете, от време на време изостряни в допълнение от изменението на климата, затруднява от ден на ден филантропичните организации, които зависят от страните донори. Tюрк изясни, че в края на май разликата сред потребностите от филантропично финансиране и наличните запаси е била около 38 милиарда евро.

Той уточни за съпоставяне, че през 2023 година международните военни разноски възлизат на близо 2,3 трилиона евро,  " което съставлява нарастване от 6,8% в действителни данни по отношение на 2022 година ". Това е и най-голямото годишно нарастване на военните разноски от 2009 година насам.

В речта си Върховният комисар посочи и дълбокото публично неравноправие.

" В международен мащаб неравенството се е нараснало с най-много от три десетилетия насам, а бедните страни са били наранени икономически по-силно от пандемията COVID-19, в сравнение с богатите ", акцентира той.

Състоянието на петимата най-богати милиардери в света се е нараснало повече от два пъти от началото на десетилетието, докато 60% от човечеството е обедняло, уточни още той, като се базира на данни на неправителствената организация " Оксфам ".

" Около 4,8 милиарда души са по-бедни, в сравнение с през 2019 г. А какво да кажем за разликата в благосъстоянието сред мъжете и дамите в света? Тя възлиза на 100 000 милиарда $ ", добави той.

Освен това, сподели той, " съвсем половината от човечеството - към 3,3 милиарда души - живее в страни, в които правителствата харчат повече за обслужване на задълженията си, в сравнение с за вложения в системите за опазване на здравето и обучение на своите жители ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР