Снимка БГНЕСИмаме консенсус по главните въпроси на бъдещото. Това заяви

...
Снимка БГНЕСИмаме консенсус по главните въпроси на бъдещото. Това заяви
Коментари Харесай

Патриарх Неофит за МПЦ-Охридска архиепископия: Имаме консенсус по въпросите на бъдещото

Снимка БГНЕС
Имаме консенсус по основните въпроси на бъдещото. Това съобщи пред БГНЕС Негово светейшество патриарх Неофит в отговор на въпроса какво да чакаме в близко бъдеще във връзка с доближаването сред Българската православна черква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

" Предстоят усилени срещи и диалози. Стараем се да се изслушваме с внимание, да поддържаме положителния звук, да се срещаме с архиереите и с хората, от които зависи предвижването на този въпрос. Слава Богу, че имаме консенсус по основните въпроси на бъдещото единение “, акцентира българският патриарх. МПЦ-Охридска архиепископия предходната есен изиска БПЦ да бъде нейна Църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност.

Светият синод на БПЦ сътвори специфична комисия за разрешаване на въпроса и към този момент бяха извършени първите срещи. В София пристигна персонално и главата на МПЦ-Охридска архиепископия архиепископ Стефан. Патриарх Неофит се срещна на 7 януари с вселенския патриарх Вартоломей, с който отслужиха литургия във възобновения Железен храм „ Свети Стефан “ в Истанбул. След това двамата духовни пастири имаха диалози, на които беше наранена тематиката с автокефалността на МПЦ-ОА. Попитан дали ще вземе присъединяване в идните празнувания на 1000 години от основаването на Охридската архиепископия, патриарх Неофит отговори: „ Ще обмислим по какъв начин да се означи тази дата. С Бога напред! Ще се стараем да служим на любовта и мира Христови “.

Тази година се навършват 1000 години от Охридската архиепископия, която е основана от император Василий II Българоубиец след рухването на Първото Българско царство под византийско робство /1018 г./ Патриарх Неофит пожела на българския народ: „ Нека бъдем честити! Вяра в светото православие, да бъдем радостни от постигането на положителни триумфи в този живот и в напъните на всеки от нас да живее съгласно словото Божие! Бог да е с нас! На всички ви благословение! “ Света литургия и признателен молебен се отслужи за имения ден на патриарх Неофит в Софийската митрополитска катедрала " Св. Неделя ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР