Снимка БГНЕСФренският президент Еманюел Макрон призова към европейско единство пред

...
Снимка БГНЕСФренският президент Еманюел Макрон призова към европейско единство пред
Коментари Харесай

Макрон призова към европейско единство срещу изгряващия Китай

Снимка БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон прикани към европейско единение пред лицето на растящата икономическа мощност на Китай, откакто приключи визитата си в Поднебесната с няколко съществени покупко-продажби, се споделя в разбор на Франс прес, представен и показан от БГНЕС.

Макрон, който се трансформира във водещ глас на Европейския съюз, утвърждава голямата стратегия на президента Си Цзинпин от 1 трилион $ за пресъздаване на античните направления на Пътя на коприната. Френският водач обаче предизвести европейците да бъдат нащрек, с цел да защитят стратегическите браншове, до момента в който Китай подхваща нахлуване посредством плана, прочут в Пекин като „ Един пояс, веднъж “, който се стреми да построи железопътни, морски и пътни връзки от Азия до Европа и Африка.

" Трябва да излезем с обща позиция на европейско равнище " във връзка с Пътя на коприната, сподели Макрон на конференция. " Не можем да пренебрегнем тази самодейност - това би означавало да се имаме работа с следствията от нея и ще бъде сериозна стратегическа неточност ", сподели той, като означи, че европейците са разграничени по повод съживяването на Пътя на коприната. “Някои страни са доста повече отворени за китайските ползи, от време на време за сметка на европейския интерес. Не можем да ги упрекваме за това, защото им наложихме доста твърда приватизация “, сподели Макрон.

Гърция, да вземем за пример, продаде пристанището Пирея на Китай и е главен реципиент на китайската благотворителност. През юни Атина блокира декларация на Европейски Съюз, осъждаща нарушаванията на правата на индивида в Китай. Но " Китай не може да почита континент, в който някои държави-членки отварят всяка врата, където елементарно се купува съществена инфраструктура. Така че когато Франция или Европа пазят стратегическите си браншове, това е добре за нас и за разговора ", сподели Макрон. Френският водач изрази това мнение като най-изявената фигура в Европейски Съюз, защото Англия се приготвя да напусне блока идната година, а немският канцлер Ангела Меркел е затънала в договаряния за образуване на коалиция след изборите.

Самолетите надвиха над човешките права

Докато показваше опасенията на Франция за комерсиалния й недостиг с Китай, Макрон разгласи в последния миг уговорката на Пекин да купи 184 самолета A320 от европейския авиационен колос „ Еърбъс “. Стойността на договорката не беше неотложно оповестена, само че съгласно ценовия лист за самолети с един кулоар сред седалките тя може да възлезе на 18 милиарда $.

По време на визитата, което продължи три дни, бяха подписани и други покупко-продажби, в това число и една с френския държавен енергиен колос " Арева ". Тя планува построяването на дружество за преправка на отработено нуклеарно гориво в Китай. Като пробив може да се одобри единодушието на Китай да вдигне ембаргото против френското говеждо месо в границите на шест месеца. Еманюел Макрон и Си Цзинпин също по този начин разискаха битката против изменението на климата, като и двамата показаха своята ангажираност към Парижкия контракт, за разлика от обещанието на американския президент Доналд Тръмп да се отдръпна от пакта.

Френският водач обаче отбрани решението си да заобикаля общественото говорене за положението на човешките права в Поднебесната, добавяйки, че той и неговият китайски сътрудник са разискали въпроса при затворени порти. " Мога да се развличам, като давам на Китай уроци по време на диалози с френските медии ", сподели той. „ Това е било правено преди този момент. Няма резултати “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР