Снимка: БГНЕС Властите в Иран започнаха да прибягват до публични

...
Снимка: БГНЕС Властите в Иран започнаха да прибягват до публични
Коментари Харесай

 В Иран започват публични екзекуции заради протестите 



Снимка: БГНЕС
Властите в Иран започнаха да прибягват до обществени изтезания на протестиращи, откакто продължаващите от месеци демонстрации се ускоряват макар твърдата реакция на държавното управление, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Екзекуциите провокират нова вълна на публичен яд на фона на апелите за слагане на завършек на режима в Иран. Обесването на двама души през последните дни беше уверено наказано от обществеността и правозащитни организации и даже беше разкритикувано от висши фигури от ръководещото ислямско духовенство, които сложиха под подозрение обосноваността на смъртните присъди, отбелязва изданието.

Откакто през септември започнаха митингите, иранските сили за сигурност са умъртвили стотици хора. Суровият отговор на управляващите включва всеобщи арести и побои, военни набези и ликвидиране на десетки младежи и деца. Според правозащитници минимум 450 протестиращи са починали, а по данни на Организация на обединените нации 14 000 са били задържани.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Иран освободи под гаранция протестиращи актриси и режисьор
В Иран екзекутираха втори участник в митингите
Победа или илюзия: Иран разгласи, че отстранява нравствената полиция
Публичните изтезания значително се възприемат като обезверен опит на държавното управление да потуши най-сериозния и всеобщ протест в Иран от революцията през 1979 година, довела на власт духовниците. Освен уличните митинги в десетки градове, провеждащи се по няколко пъти в седмицата, в страната набира мощ акция за обща стачка. Това е още по-голяма опасност за режима, чиито стопански позиции към този момент са разтърсени, разяснява вестникът.
След като през вчерашния ден 23-годишен мъж беше обесен на строителен кран в град Машхад, се ускоряват страховете, че иранските управляващи се готвят да екзекутират още доста участници в митингите, показва в. " Гардиън ".

Екзекуцията на Маджидреза Ранавард беше осъществена по-малко от месец след неговото арестуване. Той беше наказан на гибел на скришен развой по обвинявания, че е умъртвил двама членове на паравоенното формирование " Басидж " и е ранил четирима. Милициите, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, играят водеща роля в смазването на демонстрациите, отбелязва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

Обесването на Ранавард демонстрира какъв брой бързо управляващите в Иран извършват смъртни присъди против арестувани стачкуващи. Това е втората екзекуция на участник в митингите, откакто в четвъртък управляващите обесиха Мохсен Шекари, приет за отговорен за пострадване на чиновник от силите за сигурност и блокиране на улица в Техеран. Екзекуцията на Шекари, обесен за нарушаване, което не е довело до съдбовни последствия, поражда сериозна паника поради ниския предел, употребен от управляващите за постановяване на смъртно наказване, акцентира вестникът.

Иран е правил обществени изтезания в предишното, най-известните от които бяха през 1980-те години по време на всеобща чистка против дисиденти, както и след оспорваните президентски избори през 2009 година, само че през последните години те бяха необичайност. Според правозащитната организация " Амнести интернешънъл " Иран е на второ място в света след Китай по потребление на смъртното наказване. " Амнести интернешънъл " предизвести, че има непосредствена заплаха за живота на още двама млади мъже, наказани на гибел. Други двама индивида бяха приети тази седмица за отговорни за закононарушения, за които се планува смъртно наказване, а по-рано ирански медии оповестиха, че 25 души са застрашени от екзекуция, показва " Гардиън ".

Според Централно разузнавателно управление на САЩ сегашната вълна от безредици в Иран не съставлява опасност за режима, само че това е прекомерно скептичен извод, разяснява в. " Уолстрийт джърнъл ".

Иранските управници са несигурни, уплашени и все по-непоследователни в своите изказвания. Те сигурно знаят, че тези митинги имат за цел да провокират гражданска война, а не промяна, и имат учредения да се тревожат, че стачкуващите ще реализиран триумф. За разлика от предходни митинги в други страни в Близкия изток, актуалният национален протест в Иран може да докара до дълготраен плуралистичен ред, отбелязва изданието.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР