Снимка: БГНЕС Шесторното убийство на цяло семейство навръх Нова година

...
Снимка: БГНЕС Шесторното убийство на цяло семейство навръх Нова година
Коментари Харесай

Убийствата в Нови Искър отприщиха поредни идеи за реформи в МВР


Снимка: БГНЕС

Шесторното ликвидиране нацяло семейство точно на Нова година в Нови Искър и последвалото хипотетично самоубийство на задочно обвинявания рецидивист Росен Ангелов отприщиха в четвъртък поредна порция от хрумвания за промени в Министерство на вътрешните работи. Те бяха показани по време на изключително съвещание на парламентарната вътрешна комисия, свикано от ръководителя ѝ Цветан Цветанов за да бъдат изслушани основният прокурор Сотир Цацаров, градският прокурор на София Емилия Русинова, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Управляващото болшинство искаше да чуе настояща информация по последните тежки закононарушения, както и съответни ограничения за преодоляване на криминогенната конюнктура по време на европредседателството на България до края на юни.

Освен дежурните утешителни заявления, че липсват данни за ескалация на престъпността, както и за възможна съгласуваност сред закононарушенията в последните месеци, тъй че да се злепостави страната ни пред непознатите делегации, депутатите чуха и някои съответни законодателни оферти.

Основната част от тях бе изложена от Цацаров, който говорейки за нещастието в Нови Искър, обърна внимание на депутатите, че институтът на районния полицейски контрольор, който би трябвало да следи локалния крими контингент и вероятно да реализира предварителна защита, от дълго време е отживялост. Вместо това основният прокурор предложи страната ни да заимства модела от Турция, Испания и Франция, където в огромните градове работи полиция, а в по-малките обитаеми места – жандармерия.

" Територията на страната се разделя на, условно казано, жандармерийски сектори. Не е ли време, без въобще да се делите на ръководещи и съпротива, да се реши въпросът. На хората им би трябвало полиция в градовете и жандармерия в селата. Така се работи в Турция и Испания. Къде съм го чел? Във вашата предизборна стратегия ", съобщи Цацаров, визирайки депутатите от Българска социалистическа партия.

В поддръжка на концепцията той даде образец с областен контрольор в провинцията, който бил заставен да преследва обвинени с полски " Фиат ". В отговор Цветанов му благодари, че следи предизборните обещания на партии, оставяйки въпросът с прерайонирането на полицейската карта на страната отворен.

Полицията желае да търси бегълци със СРС-та и трафични данни

Друга концепция, застъпена пред вътрешната комисия от Христо Терзийски, бе отдавнашното искане на полицията да може да употребява специфични разследващи средства (СРС), телефонни разпечатки и трафични данни от интернет за търсене на укриващи се от закона. Повод за прокарването на тази концепция бе фактът, че обвиненият за убийствата в Нови Искър се оказа търсен от над 8 години поради влезнала в действие присъда за блудничество с 12-годишно момиче.

В момента службите могат да наблюдават и подслушват законно връзките единствено на обвинени в закононарушения, само че не и на такива, които се търсят, тъй като има влезнали в действие присъди или са избягали от пандиза.

Според данни, показани от Терзийски, през предходната година за търсени 317 души с мярка " задържане под стража ", като са арестувани 386 души. Разминаването в цифрите се дължи на " натрупвания " през годините. По думите му през м.г. са търсени и 511 индивида с влезнали в действие ефикасни присъди, а арестувани са 529 души. По отношение на бегълците от пандиза, той уточни, че през м.г. са търсени 41, а откритите са 46.

По отношение на издирването на укриващи се от правораздаването основният прокурор добави и други концепция – привеждането в осъществяване на влезнала в действие присъди към този момент да се прави от Министерство на вътрешните работи, а не от " Съдебна защита " към правосъдното министерство.

" Министерството на правораздаването няма пълномощия по закон, а и няма потенциал да търси лица. Може единствено да потърси лицето на съответния адрес, да откри, че го няма и по-късно да разгласи пред Министерство на вътрешните работи. Губи се доста време. Мисля, че тази функционалност би трябвало да се трансферира към Министерство на вътрешните работи, тъй като то може незабавно да предприеме ограничения по търсене, а " Изпълнение на наказванията " единствено да води лицата до пандиза ", изясни Цацаров.

Повече пари за НИКК за по-голям потенциал при проучванията

Друга съществена мярка бе обвързвана с активността на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) към Министерство на вътрешните работи, който е ангажиран с множеството експертизи, назначавани по престъпни следствия. Именно НИКК бе посочен преди ден от шефа на следствието Борислав Сарафов като имащ главната заслуга за доказването на авторството на шесторното ликвидиране в Нови Искър посредством ДНК проучване на следи, открити на мястото на престъплението от Росен Ангелов.

В четвъртък обаче се оказа, че това не е тъкмо по този начин. Всъщност, по думите на Цацаров с част от тези разбори е била ангажирана частна лаборатория. Това е и повода резултатите да станат в границите на към едно денонощие. Факт, който будеше съществено съмнение измежду редица експерти, поради мощно ограничавания запас на НИКК.

" Как за 24 часа се прави експертиза? Прави се в частна лаборатория против доста пари. Няма да кажа коя е, с цел да не ѝ върша реклама ", съобщи пред депутатите основният прокурор без обаче да посочи каква част от всички проучвания по това дело са били направени от частните специалисти.

По думите му " НИКК среща съществени компликации " да отговори на упованията за експедитивност. По този мотив зам.-вътрешният министър Красимир Ципов добави, че в министерството приготвят план за в допълнение финансиране на института от европейския фонд " Вътрешна сигурност ". Друга планувана смяна е чиновниците в НИКК да бъдат трансферирани на работа по Закона за Министерство на вътрешните работи, с цел да имат още веднъж обществените придобивки, полагащи се на оперативния състав на министерството, както беше преди промяната, прокарана от предходните вътрешни министри Веселин Вучков и Румяна Бъчварова.

" Безоблачна криминогенна конюнктура няма "

Встрани от следващите хрумвания за промяна на Министерство на вътрешните работи, главната цел на чуването на висшестоящите проверяващи бе да се успокоят депутатите, че последните престъпни случаи нямат общо с европредседателството и не са част от нечий подмолен проект за дискредитиране на страната ни.

" Изнесоха през вчерашния ден много значителни данни по откритото до сегашния миг. Бяха изнесени задоволително съответни обстоятелства. За прокуратурата не съществува каквото и да е било подозрение, че килърът е Росен Ангелов. За прокуратурата не съществува каквото и да е било подозрение, че гибелта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство. В общественото пространство бяха и не престават да се изнасят версии от хора, които настояват, че са специалисти, само че обстоятелствата не опровергават тези два извода. Дали част от въпросите са резултат на политическа, медийна или друга далавера, няма подозрение, че създателят на убийствата е Росен Ангелов, който след това се е самоубил. Това демонстрират ДНК и материалните доказателства ", съобщи Цацаров във връзка убийствата в Нови Искър.

В нормалния синхрон с него бе и главсекът на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който увери присъстващите, че " можем да отнесем случая към битовите закононарушения ".

" Не виждаме да има някаква поредност и логичност по последните случаи. Разглеждаме ги като обособени престъпни действия. Фонът на криминогенната конюнктура за нас наподобява по един метод, за хората – по различен, според от това по какъв начин е показана от медиите. За 2017 година има 30% понижение на кражбите на коли, а за 2016 година – 20 на 100. Остана малко неусетно, само че около Нови Искър заловихме виновниците за последния гърмеж на банкомат. Оказаха се две момчета на по 18 година, които се въодушевили от това, което гледат по малките екрани ", добави професионалният началник на силовото ведомство.

" Това не е опрощение за Министерство на вътрешните работи, само че безоблачна криминогенна конюнктура няма ", заключи след това основният прокурор, добавяйки, че " няма столица, няма град ", в който да не се правят закононарушения и да не се използват опиати, да вземем за пример.

За убийството на Петър Христов Министерство на вътрешните работи се придържа към версията с бизнеса му

По отношение на разстрела на близкия до ГЕРБ предприемач Петър Христов, осъществен в понеделник пред офиса му в столичния кв. " Манастирски ливади ", Маринов още един път заявява, че се проверяват всички версии, откроявайки тази за претекст, обвързван с бизнеса на жертвата.

Председателят на комисията Цветанов пък изрази вяра, че проверяващите ревизират и " излезлите в общественото пространство версии ", съгласно които общо с покушението може да имат бандите на " Наглите " и " Килърите ", по които каузи Христов е сътрудничил на Министерство на вътрешните работи при първия управнически мандат на ГЕРБ.

Куриозното в тази ситуация, че тази версия бе стартирана обществено от самия Цветанов, който след Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник съобщи пред публицистите, че Христов не е споделял никакви терзания за сигурността си, с изключение на такива, свързани точно с " Наглите ".

Разследващите обаче избраха да не разясняват нищо по тематиката, защото следствието е висящо и все още няма отрик обвинен нито като гарант, нито като физически причинител. По време на съвещанието бе упоменат и опитът за нападение против шефа на спецзвеното " Фискален надзор " в Национална агенция за приходите Иво Стаменов, който беше прострелян измежду бял ден на централната столична ул. " Дунав ". По този случай обаче също не бе докладван никакъв прогрес от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Главният прокурор Цацаров посочи само, че доказателствата досега показвали, че този случай и убийството на Христов са планувани от дълго време и осъществени в подобаващ за това миг, без да имат нещо общо с европредседателството.

Освен ръководителят Цветанов, по време на изключителното съвещание на вътрешната комисия присъединяване взимаха Иван Иванов и Красимир Янков от Българска социалистическа партия, както и един път водачът на " Воля " Веселин Марешки. Останалите депутатите от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи нямаха нито един въпрос.

Няколко часа по-рано болшинството в Народното събрание отхвърли искане на Българска социалистическа партия по тези тематики да бъде изслушан персонално премиера Бойко Борисов. Аргументът на ръководещите бе, че следва изключително съвещание на вътрешната комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР