Снимка: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров влезе директна конфронтация с

...
Снимка: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров влезе директна конфронтация с
Коментари Харесай

Цацаров нападна кабинета заради критика за показния арест в София


Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе директна борба с държавното управление поради рецензията на вицепремиера Екатерина Захариева, че при ареста на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева проверяващите " трансферираха границите ".

Вънпният министър направи този коментар преди ден, визирайки показността в дейностите на полицията и Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), които оставиха Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да стоят над 5 часа с белезници на улицата.

" Мисля, че малко се трансферираха границите през вчерашния ден. Разбира се, въпреки това, всеки би трябвало да внимава какво прави и дали прави закононарушение. Оттук нататък ще се направи разбор. Това беше акция. Тя постоянно се прави много скрито и доста малко хора знаят. Неслучайно са профилирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса ", съобщи Захариева в сряда.

Ден по-късно Цацаров се възмути от изявлението на вицепремиера, запитвайки риторично дали това е позицията на цялото държавно управление по случая. Той даже се усъмни, дали споменаването на " граници " от външния министър не издава разминаване сред обществено огласените антикорупционни задължения на ръководещите и действителните им планове.

" Смущаващото в тази ситуация е, че думите – а точните думи бяха " трансферираха се границите " – са изречени не от какъв да е, а от вицепремиера, виновен за правосъдната промяна, и не къде да е, а на формален брифинг в Министерския съвет, директно след привършване на постоянното съвещание на държавното управление. Въпросът е какво обръщение, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и изключително към новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията, в случай че в тази ситуация става дума за първото им общо следствие за тежко корупционно закононарушение ", възмути се основният прокурор по време на формалното му посещаване в Рим, съобщи " Фокус ".

Цацаров насочи и пряк въпрос към държавното управление – до каква степен това изявлението на вицепремиера " кореспондира с необятно прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на държавното управление ".

" Най-после въпросът е дали изказванието, че още първите сполучливи взаимни дейности на прокуратурата и комисията са трансферирали границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер оглавява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е че има граница, която ние не би трябвало да прекосяваме, за мен явно има цялостно разминаване сред формалните заявления за битка с корупцията и действителните упования, които изпълнителната власт има ", прибавя със самочувствието на коректор на изпълнителната власт основният прокурор.

По думите на Цацаров, той няма визия за какъв разбор приказва Захариева и няма по какъв начин който и да е представител на изпълнителната власт да има присъединяване в разбора на доказателствата по това дело, което по закон е пълномощие единствено на наблюдаващите прокурори и на проверяващите органи.

" Иначе до момента на разбори, проекти и пътни карти сме се нагледали задоволително. Отдавна към този момент е време за деяние ", обобщава саркастично ръководителят на държавното обвиняване от италианската столица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР