Снимка: Арбилис Снимка: Арбилис Българската нация умира бързо. Стареем с

...
Снимка: Арбилис Снимка: Арбилис Българската нация умира бързо. Стареем с
Коментари Харесай

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света

Снимка: Арбилис
Снимка: Арбилис

Българската нация умира бързо. Стареем с заболявания. Живее в неприятно здраве, даже и да е по-дълго:
България е преди всичко по смъртност в Европейски Съюз. Средната дълготрайност на живота у нас е 73.6 година е най-ниска от тази в Европейски Съюз - 80.1 г. Близо 55 % от възрастните в България (19 до 75+ г.) са със свръхтегло и 21,4% са със затлъстяване. При децата (5 до 19 г.) със свръхтегло са 32,0% и със затлъстяване са 12,8%. България е най-обездвижената нация- 82 % са с незадоволителна физическа интензивност. Имаме ниска консумация на плодове и зеленчуци. Тютюнопушенето измежду възрастните и юношите е най-високо в целия ЕС- близо 40%, пушим даже след инфаркт и инсулт.
Инсултът, исхемичната болест на сърцето и ракът на белите дробове са водещите аргументи за гибел и на тях се дължат една трета от всички смъртни случаи. Тютюнопушенето, нездравословното хранене, използването на алкохол и ниската физическа интензивност са причина за съвсем половината от всички смъртни случаи в България.

Пандемия от наднормено тегло и затлъстяване

фотография: Арбилис, проф. Цветалина Танкова и проф. Милена Георгиева
Снимка: Арбилис

Затлъстяването е едно от най-големите провокации за здравето в международен проект и е измежду водещите аргументи за неработоспособност и гибел - 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 милиарда през 2035 година Почти 60% от възрастните в Европейски Съюз и едно от всеки три деца в учебна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като главен рисков фактор за рак през идващите десетилетия.

Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване - бичът на нашето съвремие и предвестител на над 230 болести. Една трета от хората въобще не осъзнават, че имат подобен проблем, акцентира проф. Цветалина Танкова, Заместник-ректор и Ръководител на Катедра по ендокринология, МУ-София, Началник на Клиника по диабетология,УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев ", София. Само 5 % понижение на тежестта понижава кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без медикаменти, добавя тя.

В националните политики за предварителна защита на здравето най-голям приоритет би трябвало да бъде поддържането на обикновено тегло, акцентира доктор Естер Халми, президент на Унгарското сдружение за проучване на затлъстяването и добави, че затлъстяването предизвиква редица заболявания и води до неприятно качество и по-кратък живот.

Взимаме ограничения за повишение равнищата на осведоменост, поощряване на здравословното хранене още от детските градини и учебните заведения, сподели и проф. Веселка Дулева, Началник на отдел " Храни и хранене " в НЦОЗА. Колкото по-ниска преправка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е наличието на нездравословни субстанции, толкоз по-нисък е рискът за здравето, посъветва проф. Милена Георгиева, Молекулярна биология и епигенетика, Българска академия на науките.

Съвременен взор към понижаване на вредата от тютюнопушенето

Снимка: iStock by Getty Images

В навечерието на Световния ден без тютюнев пушек 31 май учените потвърдиха, че страните би трябвало да се стремят да реализират среда без цигарен пушек. Въпреки десетилетията на акция срещу тютюнопушенето, в света има към 1 милиарда пушачи, акцентира проф. Рювен Зимлихман, Началник на Института по хипертония към Медицински център Уолфсън, Израел и Директор на Института по сърдечносъдови проучвания към университета в Тел Авив. Той продължи със стряскащата статистика, че близо 50% от пушачите, прекарали инфаркт и 57 % след инсулт, не престават да пушат. " Да убедим тези хора да спрат е доста мъчно, те са върли пушачи. Ние като лекари се провалихме в битката с тютюнопушенето, откакто броят на пушачите в международен проект не спада. 1 милиарда пушачи - това е нашият неуспех. И в този момент явно би трябвало да се търси друго решение. Вече има разнообразни бездимни други възможности за понижаване на вредата - снус, електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн ", разяснява той.

С 95 % се понижават токсичните субстанции при бездимните други възможности, тъй като тютюнът не гори, а се нагрява. Знаете ли какъв брой милиони човешки животи може да спасим от тези 1 млрд.души, попита риторично професорът. Той даде за образец Швеция, където с помощта на снуса пушачите в страната са рекордно ниски- към 5%. Колко смъртни случаи са избегнати в Швеция и какъв брой още могат да бъдат избегнати, в случай че се анулира възбраната за снус в Европа, продължи проф. Зимлихман.

фотография: Арбилис, проф. Борислав Георгиев
Снимка: Арбилис

" Пациенти след тежка сърдечна интервенция се разсънват и желаят цигара ", показа опит и проф. Борислав Георгиев, Началник на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница. Заклетият пушач 50 пъти " стопира " цигарите и по тази причина търсим опция и актуален метод, а точно - живот в среда без тютюнев пушек, добави той.

Намаляването на вредата би трябвало да им при всички зависимости. А понижаване на вредата от тютюна се дефинира като " свеждане до най-малко на вредите и понижаване на общата смъртност и заболеваемост, без цялостното унищожаване на използването на тютюн и никотин ", изясни още проф. Хрисо Кожухаров, Началник на Втора психиатрична клиника,УМБАЛ " Св. Марина ", Варна и Председател на Българска психиатрична асоциация.

Пушенето убива половината от пушачите плюс 600 000 дууши годишно, които са изложени на пасивно тютюнопушене. Това прави тютюнопушенето най-предотвратимия палач в международен мащаб, сподели доктор Рада Прокопова, Началник на Отделение по кардиология, УМБАЛ " Св. Анна ", София. Цигареният пушек предизвиква 40% от сърдечните болести, усилва хорестерола с 24% за холестерола и артириалното налягане с 31%. Първата стъпка е пушачите да понижат броя цигари дневно, а в случай че и това не могат, да ги спрат и да преминат на бездимна опция, която отстрани и пасивното пушене - по този начин оказват помощ и на себе си, и на околните си, заключи проф. Прокопова.

ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ - всяка крачка обратно е победа

Снимка: iStock by Getty Images

Пием по 13 л. годишно корав алкохол, повече даже от руснаците. 86 % от българите си признават, че пият. Други 14% дават отговор негативно, само че си мислят, че бирата не се брои за алкохол. Данните показа Ралица Скорчева, ръководител на Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на алкохолни питиета. Има едно и също количество алкохол в 500 мл. бира, 160 мл. вино и 50 мл. уиски или ракия.

Резултатите от проучвания удостоверяват, че концентрациите на метанол, 1-пропанол, 1-бутанол, 2-бутанол, изобутанол и изоамилов алкохол в нерегистрираните спиртни питиета са доста по-високи от тези в записаните им аналози, изясни проф. проф. Георги Момеков - Председател на Българското научно сдружение по фармация, Ръководител на катедра " Фармакология, фармакотерапия и токсикология " ФФ, МУ-София. Много от хората даже не знаят какъв брой калоричен е алкохолът. Един хронично пиещ човек си обезпечава близо 50 % от дневната потребност от калории посредством алкохола и даже престава да се храни, добави той.

На етикетите на алкохола към този момент има надпис Консумирай отговорно, а на страницата всеки може да прочете повече информация. Предстои да се създаде цифров калкулатор, посредством който всеки човек ще може да дефинира количеството алкохол, калориите в него, по кое време ще се разгради, изясни още Ралица Скорчева.

Научният консенсус през днешния ден е, че всяка консумация на алкохол усилва рисковете за здравето и не е безвредна, изясни и проф. Людмила Матева, Клиника по гастроентерология, УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". Според нея цялостна възбрана не е допустима, по тази причина всяка крачка обратно е победа- всяко понижение на потреблението на алкохол е от изгода.

Дигитални зависимости и цифров детокс

фотография: Арбилис, проф. Мануела Гразина
Снимка: Арбилис

7 от всеки 10 смъртни случаи са свързани непосредствено със стила на живот, държанието и персоналните избори, по този начин психотерапевтът Детелина Стаменова откри панела за несъразмерната приложимост на цифрови устройства и екрани. Хората прекарват 5 часа на преносимите компютри си дневно и над 2 часа в обществените мрежи. По-страшното е не времето пред екраните, а времето, което не прекарваме с близки и другари, когато не поддържаме връзка и нашите обществени умения закърняват. Разпознаваме страстите по лицата. Само, когато ги виждаме, може да разпознаем възприятията. Чрез екраните губим тази дарба, показа своя опит и проф. Мануела Гразина, Университет в Коимбра, Факултет по медицина и Лаборатория по биохимична генетика. Не да забраним устройствата, а да прекарваме по-малко време и от по-късна възраст, прикани Гразина.

Вече приказваме за техно-стрес, техно-умора и техно-пристрастеност. Има Nomophobia-страх да не изгубим устройството си и FOMO синдром- боязън от изключване от онлайн пространството. Има и киберболест - прекомерно излагане по през целия ден и нощ пред електронните устройства. Не взимаме решения, привикнали да ги получаваме на готово онлайн. Губим внимание, а вживяването във видео игрите подвига кръвното налягане, пулса и учестява дишането. Всичко се корени в дозата - от солта до напрежението. Трябва да разпознаваме рисковете и да понижаваме вредата. Тези " скрити пандемии " могат да бъдат предодвратени, обобщиха специалистите на интернационалната конференция " Науката в деяние: ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ФАКТИТЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ВРЕДАТА ОТ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ", проведена от Арбилис. И приканиха науката да се употребява от политиците и да не се вземат политически решения без научна аргументация и доказателства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР