Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Над 15 000 души са в неизвестност от началото на войната в Украйна, 7 души загинаха при обстрел по Херсон

Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Седем души са починали през вчерашния ден при съветски обстрел по украинския град Херсон, съобщи ДПА. Градът бе подложен на артилерийски огън и на обстрел с реактивни системи за залпов огън, сподели регионалният шеф Ярослав Янушевич. В резултат на офанзивата починаха 7 души, а към 20 са ранени.

Припомняме, че украинските сили си върнаха контрола върху Херсон в средата на месеца. Руските войски се изтеглиха от него и заеха позиции на другия бряг на р. Днепър, откъдето не престават с обстрела по града, прибавя Българска телеграфна агенция.

Междувременно Международната комисия за изчезнали лица заяви, че над 15 000 души са в неопределеност от началото на войната в Украйна, заяви, представена от Ройтерс.

Базираната в Хага организация, основана след войните на Балканите през 90-те години, отвори офис в Киев, с цел да помогне на Украйна да документира и търси хора в неопределеност.

Матю Холидей, програмен шеф на организацията за Европа, съобщи, че не е ясно какъв брой хора са били интернирани, арестувани в Русия, какъв брой от тях са живи и какъв брой са умряли и са били заровени в спонтанни гробове.

Процесът на следствие на изчезналите в Украйна ще продължи години след края на сраженията, съобщи Холидей в изявление за Ройтерс. „ Числата са големи и провокациите, пред които е изправена Украйна са големи “, добави Холидей, представен от Българска телеграфна агенция.
Възстановяват електроподаването и водоснабдяването в засегнатите от съветски офанзиви украински градове
Украинските управляващи възвръщат подаването на електрическа енергия и водоснабдяването в градовете, изумени при масирания съветски ракетен обстрел през вчерашния ден. По данни на Киев до 50% от енергийните потребности на страната не могат да се покрият, заяви БНР.

Около 70% от семействата в Киев останаха без ток и вода през предходната нощ, а реакторите на три атомни централи в страната бяха изключени. Кметът на столицата Виталий Кличко не изключи най-лошият вероятен сюжет, при който градът да остане напълно без електричество, отопление и вода.

Енергийният оператор Укренерго се концентрира върху възобновяване на основната инфраструктура, само че ремонтите лишават повече време. Според президента Володимир Зеленски най-тежка е обстановката в 15 региона на страната.

„ Възстановяването продължи през целия ден. Постепенно пускаме електричеството, отоплението, водоснабдяването и връзките. Към момента има проблеми с водата в 15 района. Най-трудна е обстановката в Киев, Кирoвоград, Днипропетровск, Лвов, Полтава и Харков “.

Властите оповестиха, че са основали над 4000 „ точки на непобедимост “ – отоплени палатки, където хората могат да заредят телефоните си и да пият кафе или чай. А вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че народът би трябвало да издържи единствено 120 дни, колкото трае зимата, тъй като „ Русия води енергийна война против Украйна “. Верешчук акцентира също, че елементи от Украйна като южния град Херсон, към момента са подложени на всекидневен обстрел.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР