Снимак: БулфотоСтратегическият съвет към президента Румен Радев публикува третата част

...
Снимак: БулфотоСтратегическият съвет към президента Румен Радев публикува третата част
Коментари Харесай

Съветът към Румен Радев публикува третата част на проекта за Национален стратегически документ на България

Снимак: Булфото

Стратегическият съвет към президента Румен Радев разгласява третата част на плана за Национален стратегически документ на България. В него написа, че без подсилване и развиване на човешкия капитал е неосъществим действителен обществен и стопански прогрес. В плана се предлага предварителен стадий на реализацията на националната тактика с нужни дейности за сполучливото развиване на страната, написа Novini.bg.

Според Стратегическия съвет висшата полезност е действителното материално и духовно благоденствие на българина, на главните ни обществени общности, на нацията като цяло. Не на нереалния, средностатистически българин, а на съответните персони, фамилии, професионални и териториални общности. Българският народ в действителната си обществена среда с действителните си проблеми. 

Човекът е преди всичко освен тъй като е мерило на всички неща. Той е най-важният фактор за сигурността и просперитета на нацията. Разрушаването на човешкия и обществения капитал е непреодолима спънка за постигането на всички огромни цели пред нацията, а неговото опазване и подсилване – безусловно належащо изискване за публичен прогрес и конкурентоспособност в глобализираната среда, се показва в плана за Национален стратегически документ. От Стратегическия съвет акцентират, че политиката и държавното ръководство са дехуманизирани. Това се усеща безпогрешно от болшинството от българите и е основният фактор за разрастващото се отчуждение, възприятието за обърканост и недоверието в институциите. 

Затова в отговор на политическото и властово статукво, което попречва дълготрайното развиване на България, са нужни законови и организационни промени, които да подсигуряват модел на ръководство, учреден на правилата на неприкритост и сърдечност към обществото, аргументираност на управническите решения, отчетност, действителна отговорност.

Румен Радев: Нужна е нова политика в образованието, не става единствено с нарастване на учителските заплати

Първостепенните национални цели, изискващи поредни и устойчиви вложения за развиване на човешкия и обществения капитал, са: образование; здравеопазване; нематериалност и култура; демографска, фамилна и младежка политика; районно и локално развитие; просвета и иновации; политики за поощряване и поддръжка на дребния и фамилния бизнес. Държавното ръководство едва се интересува от проблемите на хората и е належащо действително, а не пропагандно възстановяване на техния живот.

Водещият народен интерес би трябвало да е създаване на здравословна и стимулираща човешкото развиване обществена среда, а от позиция на външната политика – трайното конкурентно позициониране на българската страна в световен подтекст, считат от Стратегическия съвет. Това значи и доста по-ефективно присъединяване в интернационалните организации, в които членуваме, и взаимоотношение с нашите сътрудници, при което ясно да се регистрира националният интерес.

Представиха план за Национален стратегически документ, създаден от съвет към президента

Набелязаните цели и цели би трябвало да бъдат подкрепени с съответно реформиране на държавната фискална и капиталова политика, както и гарантирането на сигурността на личността, собствеността, общността и страната.

Дори и добре написани политики и стратегии ще остават неосъществени, в случай че не се проведат дълбоки промени, които да овластят жителите и да наложат персонална политическа и управническа отговорност, се акцентира в плана. Затова са нужни конституционни и законови промени, гарантиращи ефикасното използване на управнически модел, учреден на горепосочените правила. Законът следва да дава гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност.

Отговорът на въпроса от кое място би трябвало да стартира оздравяването, е явен – от „ върха ”. От върха на страната потегля основаването на нужната нова сплав от морал и подготвеност, а това изисква нова система за асортимент на овластените, функционираща под контрола на обществото. Тук се включват освен честните избори, само че и ефикасният следизборен надзор върху определените. Това е същинската опция на статуквото и средство за поощряване на гражданската интензивност.

В плана се откроява потребността от доста по-ефективен надзор и по-строги наказания за корупция и корист с власт, както и от нови стандарти и ефикасни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на актуалните европейски практики. Необходимо е правната уредба да задължава министър-председателя постоянно да регистрира резултатите от своята работа и от активността на ръководеното от него държавно управление пред Народното събрание. 

Чрез значително преправяне на законовата уредба и на институционалните практики се предлага да се ограничи съзнателното заобикаляне или нарушение на условията за оценка на въздействието на законодателството и политиките.  Всеки орган на власт, всяка администрация и всяко длъжностно лице би трябвало да се регистрират пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати. Днешната безотговорност и подмяната на отчетността с рекламни акции следва да се размени от изцяло законово споразумяване на процеса на обмисляне и отчитане на резултатите от ръководството.

Реформата в правосъдната власт е от основно значение. Една от първите стъпки в тази тенденция е основаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в правосъдната система и основаването на работещ публичен надзор върху дейностите на прокуратурата и практическа опция за следствие на основния прокурор.

Стратегическият съвет предлага и да се възвърне недопустимо лимитираният правосъден надзор върху актовете на органите на властта и да се отстранят правните и практическите спънки пред упражняването на конституционно закрепеното право на отбрана.

„ Най-важната специфичност на предлагания нов Национален стратегически план е, че той цели оптимален брой български жители да се почувстват съпричастни и да станат съавтори на концепциите и начинанията “, акцентират от Стратегическия съвет. Според него разколебаното възприятие за общественост е най-разрушителната последица за публичното схващане от вируса на злоупотребата с власт и корупцията, поразил страната и обществото. Третата част от плана за Национален стратегически документ ще бъде подложен на публично разискване в уеб страницата на гражданската самодейност „ Ние, е-народът ”, както и в платформата на самодейността във фейсбук.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР