Снаселение от приблизително 1,4 млрд. души Китай е най-многолюдната страна

...
Снаселение от приблизително 1,4 млрд. души Китай е най-многолюдната страна
Коментари Харесай

Населението на Китай се топи: Какви ще бъдат последиците

Снаселение от почти 1,4 милиарда души Китай е най-многолюдната страна в света. Това обаче е на път да се промени. До края на актуалната година се чака Индия да измести Китай от първото място в тази ранглиста.

Нещо повече – по калкулации на Организация на обединените нации, до края на века е допустимо азиатската страна да загуби близо половината от своето население, което значи стесняване с почти 700 млн. души. Какви ще бъдат последствията от този развой?

Застаряващото население на Китай

На 17 януари китайското държавно управление популяризира данни, съгласно които през 2022 година броят на умрелите хора в страната е надхвърлил този на новородените. Новината притегли огромно внимание, а някои специалисти даже я дефинираха като „ исторически миг “. Причината е, че за финален път сходно нещо се случило през 1961 година – по време на така наречен „ Голям скок напред “. Последиците от въпросната акция, която имала за цел да трансформира Китай от земеделска в развита индустриална страна, били пагубни. Смята се, че в интервала 1959 – 1962 година от апетит умряли сред 40 и 50 млн. души.

China has recorded its first population decline in recent years amid an aging society and plunging birthrate. The National Bureau of Statistics announced mainland China had 850,000 fewer people at the end of 2022 than over the previous year.
— The Associated Press (@AP)
„ Настоящата обстановка е друга, защото не става въпрос за индивидуален случай, а за развой, който ще продължи още доста години “, означи Фенг Уанг, който е професор по социология от Калифорнийския университет. По думите му, „ това е обвързвано с една притеснителна наклонност: популацията застарява с бързи темпове. До 2040 година към една четвърт от хората в Китай ще бъде на възраст над 65 години. Безспорно, това ще бъде голяма смяна “.

„ Намаляването на популацията е развой, който ще изправи страната пред съществени провокации. Колкото по-голям е броят на възрастните хора, толкоз по-силен ще бъде натискът върху пенсионната система “, съобщи за Vesti.bg професорът по стопанска система Робърт Декъл от Южнокалифорнийския университет. „ Властите в Китай ще би трябвало да вземат някои сложни решения, с цел да съумеят да се оправят с този проблем, който неизбежно ще има отрицателен резултат върху стопанската система “, акцентира още той.

Икономическите последствия

От началото на 50-те до 70-те години на предишния век популацията на Китай се нараснало фрапантно и достигнало 1 милиарда души. Това изправило страната пред редица стопански и обществени компликации. По тази причина, управляващите решили да вкарат непоколебим надзор върху раждаемостта, станал прочут като „ политика на едно дете “. Специални комисии следели дали въведените ограничавания се съблюдават. Контролът бил изключително прецизен в най-многолюдните региони на страната. Двойките, които нарушавали разпоредбите, били наказвани с санкции, уволнения или даже насилствени аборти.

In Opinion

People used to worry about a surging world population. Now, as China shows, the problem is quite the opposite, Paul Krugman writes.
— The New York Times (@nytimes)
Днес, обстановката е радикално друга. „ Политиката на едно дете “ към този момент е в предишното, а Пекин даже одобри пакет от ограничения в опит да подтиква раждаемостта. Предвидени са данъчни облекчения за фамилиите, повече права и по-добри условия на труд за майките, както и изравняването на просветителните стандарти и опциите за професионално развиване на децата от селата и огромните градове. Засега, обаче, напъните на управляващите в Китай не се увенчават с триумф. Основната причина за това е една – неналичието на пари. Раждането в страната е гратис, само че развъждането на дете не е по никакъв начин на ниска цена. Освен това, наемите и цените на парцелите в градовете, предлагащи добра инфраструктура и непосредственост до учебни заведения, се усилиха фрапантно през последните години.

„ В рамките на 40 години Китай съумя да извърши една историческа промяна, трансформирайки се от земеделска страна в такава, чиято стопанска система е насочена към производството и бранша на услугите. Това беше придружено от повишение на приходите и стандарта на живот. Китайското държавно управление, обаче, е осъзнало от дълго време, че към този момент не може да разчита на открития модел. Причините за това са софтуерният прогрес, както и конкуренцията на страни, които оферират по-евтина работна ръка – като Индия и Виетнам “, акцентира проф. Уанг. Според него, Пекин ще би трябвало да се оправи с редица проблеми, свързани с това, че броят на служащите понижава, а на тези, които са в пенсионна възраст, нараства. „ Не е съвпадане, че през предходната година Китай означи най-лошите си стопански индикатори от 1976 година насам “, добави той.

Starting Feb. 15, there will no longer be a limit on the number of childbirths a person can register in Sichuan. The policy change comes as China reports its first population decline in more than 60 years
— TIME (@TIME)
Бъдещето на Комунистическата партия

Друг въпрос, който е обект на доста мнения, е методът, по който демографските промени ще се отразят на политическата система в азиатската страна. Експертите са единомислещи, че бъдещето на Китайската комунистическа партия в огромна степен зависи от положението на стопанската система. Тя може да изпадне в тежка рецесия, в случай че не успее да оправдае упованията на обществото. „ В интерес на истината, от ден на ден хора считат, че държавното управление работи прекомерно постепенно. Политиката за едно дете, която изигра основна роля за намаляването на популацията, беше прилагана в продължение на повече от три десетилетия. Още през 90-те години на предишния век, обаче, стана ясно, че коефициентът на раждаемост е прекомерно невисок и това ще докара до демографски срив “, означи проф. Уанг.

През 2015 година Пекин взе решение да разреши на фамилиите да имат по две деца, а през 2021 година – и на три. „ Този ход, който цели да подтиква раждаемостта – или най-малко да докара до забавянето на темповете, с които популацията понижава, пристигна прекомерно късно. Вече е ясно, че Индия ще измести Китай и ще оглави класацията на най-многолюдните страни в света. Загубата на авторитет е едно, само че непредвидимите политически последствия, които са резултат от стопански и демографски разтърсвания, са нещо напълно друго. Да се вършат прогнози е сложна задача, само че е пределно ясно, че Китай е на кръстопът. Решенията, които се вземат през днешния ден, ще окажат голямо въздействие върху бъдещето на страната “, прибавя проф. Уанг.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР