Snap Inc., компанията майка на Snapchat, започна в началото на

...
Snap Inc., компанията майка на Snapchat, започна в началото на
Коментари Харесай

Някога това беше най-обещаващата социална мрежа - сега съкращава 10% от служителите си

Snap Inc., компанията майка на Snapchat, стартира при започване на седмицата поредна вълна на съкращения в екипа си. 10% от него или почти 530 души си потеглят, оповестяват международните организации, като цитират публични документи.

Това е следващ удар по обществената мрежа, която единствено преди няколко години изглеждаше като " идващото огромно нещо " - само че по този начин и не разпростра цялостния си капацитет.

Поглед обратно

Snapchat е построен към концепцията за мултимедийно наличие, което се основава, споделя с другари и изчезва след несъмнено време. Story форматът печелеше доста от огромния фокус на компанията върху технологиите - двуизмерни и триизмерни филтри, стикери и така нататък бяха налични за потребителите на приложението доста преди другаде всеобщо да са се появили сходни функционалности.
 Компанията зад Snapchat създаде очила за 3D видео
Компанията зад Snapchat създаде очила за 3D видео

Те могат да се носят и като общоприет аксесоар всеки ден

Всичко това докара до мощен борсов дебют на Уолстрийт през 2017 година Snap навлезе в хардуерния бизнес със смарт очилата Snapchat Spectacles, пусна и собствен селфи дрон.

Популярността на платформата измежду младежите беше голяма. Мнозина бяха на мнение, че Snapchat има капацитета да стане платформата, която ще " наследи " Фейсбук - по същия метод, по който уеб сайтът на Марк Зукърбърг засенчи MySpace.
 Snapchat изпревари Фейсбук, Twitter и Snapchat като любим на вложителите през 2020-а
Тази обществена мрежа изпревари Фейсбук, Twitter и Snapchat като любим на вложителите през 2020-а

Компанията обаче би трябвало да се потвърждава още

Полет надолу

Неусетно Snap се оказаха заобиколени от най-различни проблеми.

На първо място, конкуренцията не спи и Фейсбук и Instagram вложиха време и средства, с цел да прекопират Story формата и да го интегрират в своите платформи. В началото не работеше изключително добре, само че през днешния ден към този момент те са стандарт измежду обществените мрежи - още веднъж благодарение на разнообразни софтуерни трикове. Така главното конкурентно преимущество на Snapchat изчезна.
 Защо Snapchat не съумя да се трансформира в идващия Фейсбук?
Защо Snapchat не съумя да се трансформира в идващия Фейсбук?

Силната конкуренция и дребният брой консуматори вършат продажбата й единствен положителен вид

В същото време, обществената мрежа се оказа неатрактивна за рекламодателите по най-малко две аргументи. На първо място, огромната част от наличието се разменя поверително сред потребителите и това се монетизира мъчно - най-малко в случай че не искаш да навлизаш в персоналното им пространство. Освен това, Snapchat по този начин и не проби измежду по-възрастните консуматори.

Не може да се каже същото за друга от новите обществени мрежи - TikTok. Именно китайската видео платформа " отхапа " пазарен дял от Snapchat при младежите, а в това време стъпи и в демографските групи на техните родители. Затова и приходите ѝ от реклама са доста по-големи.

Сред позитивните вести е, че въпреки всичко Snapchat е измежду дребното обществени мрежи, които релативно сполучливо оферират заплатен абонамент - 5 млн. души си заплащат всеки месец за Snapchat+.

Повече работа онлайн

" Реорганизираме своя екип за да понижим йерархичността и да подкрепим колаборацията онлайн ", сподели пред CNN представител на Snap. Това евентуално значи, че доста от съкратените са работели отдалечено.

В компанията " метлата " стартира още през август 2022 година, когато към 20% от чиновниците ѝ или 1200 души бяха освободени. След това още 3% бяха освободени след затварянето на бизнес AR звеното.

Разходите по оптимизацията, които може да доближат 75 млн. $, идват на фона на изтеглянето от пазара на дрона Pixy, при който беше открит риск от пожар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР