Сн. ЕПА САЩ оказват натиск над европейските си съюзници да

...
Сн. ЕПА САЩ оказват натиск над европейските си съюзници да
Коментари Харесай

САЩ притискат НАТО за повече сили в бойна готовност за възпиране на руската заплаха


Сн. ЕПА

Съединени американски щати оказват напън над европейските си съдружници да приготвят повече батальони, кораби и самолети в бойна подготвеност в границите на НАТО, настояват публични източници - нова стъпка за усилване на възпиращата мощ на алианса против евентуална съветска офанзива.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис ще потърси необятно съглашение за този проект на на следващия ден в Брюксел по време на срещата на министрите на защитата от НАТО, подготвяйки почвата за одобряването му от водачите на НАТО на среща на върха през юли, обявиха пред Ройтерс дипломати от НАТО и Съединени американски щати.

Планът ще изисква НАТО да има 30 сухопътни батальона, 30 ескадрили изтребители и 30 бойни кораба - да вземем за пример разрушители - подготвени за разполагане до 30 дни след привеждането им в бойна подготвеност, въпреки че предлагането не разисква съответна бройка на военнослужещите или краен период за основаването на тактиката.

Размерът на батальоните варира в другите страни от НАТО - от 600 до 1000 бойци.

Това изправя европейските държавни управления, порицавани от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за орязването нна военните разноски след Студената война, пред предизвикването да решат дългогодишни проблеми с хеликоптерите и самолетите, спрени от полети заради липса на аварийни елементи.

" Имаме съперник (Русия), кадърен бързо да навлезе в балтийските страни и Полша при сухопътна офанзива ", сподели почитан посланик от НАТО, осведомен с проектите на Съединени американски щати. " Не можем да си позволим лукса да загубим месеци, до момента в който се активизираме ", добави дипломатът, съгласно който предлагането на Съединени американски щати е известно като " 30-30-30-30 ".

Американски представител съобщи, че самодейността цели на първо място да противодейства на Русия и подхожда на Стратегията за национална сигурност на Пентагона за 2018 година, която упреква Москва, че се стреми " да разклати НАТО ".

Руските военни учения предходната година, в които съгласно западни представители са взели участие 100 000 военни, също по този начин породиха опасения от инцидентни спорове, които биха могли да бъдат провокирани от сходни учения или от възможни интервенции в рускоезични региони на балтийските страни.

Кремъл твърдо отхвърля да има сходни цели и твърди, че точно НАТО е опасността за сигурността в Източна Европа.

Заварени неподготвени от завземането на Крим през 2014 година и съветската намеса в Сирия през 2015 година, Съединени американски щати одобряват с съмнение обществените заявления на Кремъл и желаят да бъдат готови за всяка вероятност.

Със своите над 2 милиона военнослужещи силите на НАТО превъзхождат по бройка тези на Русия, чиито военнослужещи на действителна работа са към 830 000 съгласно английския Международен институт за стратегически проучвания.

Анексирането на Крим от Русия накара НАТО да сътвори дребни сили за бързо реагиране (spearhead force) и да разположи четири батальона в балтийските страни и Полша, подкрепяни от американски бойци и съоръжение на ротационен принцип.

Не е ясно обаче какъв брой бързо алиансът би могъл да придвижи многочислени сили към източния си фланг и какъв брой дълго би могъл да ги поддържа, имайки поради, че Франция е ангажирана до краен лимит на силите си в Африка, а английските съкращения са лимитирали размера на силите, подготвени за разполагане.

Според проучване от 2016 година на корпорацията " Ранд " Англия, Франция и Германия биха могли да образуват по една бригада всяка, формирана от три или повече батальона дружно с бойни танкове и други бронирани машини, за към месец. Но ресурсите им биха били съществено изтощени, оставяйки ги без потенциал за каквито и да било други спорове.

Друга незнайна големина е по какъв начин предлагането на Съединени американски щати " 30-30-30-30 " би пасвало на останалите препоръчани начинания за възстановяване на европейската военнна боеспособност и адресиране на дефицитите във въоръжението и други военни активи.

През декември Европейски Съюз сложи началото на защитителен пакт за насърчаване на сили за отговор при рецесии и взаимна работа за разработка на нови хеликоптери и кораби. Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към основаването на нови европейски " сили за интервенция " под френско управление.

" Ние разполагаме единствено с несъмнено количество сили в Европа и те не може да бъдат обвързвани с всяко военно предложение ", сподели почитан посланик от НАТО.

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР