сн: БГНЕС Правителството и парламентът да не вземат прибързани решения

...
сн: БГНЕС Правителството и парламентът да не вземат прибързани решения
Коментари Харесай

Бивши министри, шефове на НЕК и АЕЦ Козлодуй и ядрени експерти: Властта да не прибързва за АЕЦ Белене


сн: БГНЕС

Правителството и Народното събрание да не вземат прибързани решения за рестартиране на плана за градежа на АЕЦ " Белене " за трети път, приканиха някогашни енергийни министри и разнообразни шефове на НЕК и " АЕЦ " Козлодуй " през годините, ексдепутати от разнообразни политически сили, енергийни, нуклеарни и стопански специалисти.

Никоя от виновните държавни институции досега не е показала изчерпателен разбор на аргументите за неуспеха на предходните два опита за нуклеарния градеж и какво коства това на данъкоплатеца. В същото време се прави опит за възобновление на плана с причините, че НЕК е платила и има разполагаем част от оборудването, което съставлява не повече от 10% от общия бюджет за построяването на АЕЦ " Белене ". Това се показва в писмо, изпратено до премиера, парламентарния началник, всички партии в Народното събрание, шефа на енергийната парламентарна комисия и енергийния министър. Подписи под него са поставили някогашните енергийни министри Трайчо Трайков и Георги Стоилов, екс зам.-шефът на Комитета по енергетика Станчо Андреев, депутатите от близкото и по-далечно минало Мартин Димитров, Петър Славов, Кирил Ерменков и Пламен Денчев, тогавашните шефове на НЕК Иван Хиновски и Георги Миков, на АЕЦ " Козлодуй " Антон Иванов, енергийните специалисти Христо Казанджиев и Илиян Василев, нуклеарните Георги Касчиев и Пламен Цветанов, икономистът Красен Станчев и други

" Никой от нас не е съперник на развиването на нуклеарната енергетика в България и всички ние на една или друга позиция в ръководството на страната и на енергийните компании сме работили за нейното развиване. Но не непременно, тъй като всеки нов капиталов план в региона на производството на електрическа енергия в България би трябвало да се прави оценка в подтекста на новите европейски правила за енергийно развиване и отражението върху крайните цени на електрическата енергия за крайния консуматор и за промишлеността ", пишат специалистите.

Те са несъгласни с политическите апели за неотложен рестарт на градежа на АЕЦ " Белене " без сложна оценка на следствията за българската енергетика и стопанска система от това начинание, както и без призната енергийна тактика на страната.

" Днес говоренето за АЕЦ " Белене " без призната енергийна тактика и в нарушаване на условията на член 4 (2), чл.87 (3) и чл.46 (1) от Закона за енергетиката, без техническа оферта, с към момента неразбираем формат на плана и бюджет е съществено административно нарушаване " показват експертите.

Според тях АЕЦ " Белене " не е приоритет в днешното икономическо развиване на България, той е стартиран и продължава да се стартира от чисто лобистки ползи, защото страната ни няма потребност от нови базови енергийни мощности до 2040 година Всяко предложение на нов подобен план би трябвало да бъде съпроводено с аргументация на това кои от настоящите мощности се извеждат от употреба, по какви аргументи и какви са социално-икономическите последици от това. Реализация на плана като районен е към момента неразбираема концепция с редица редица опасности и компликации както от техническа и организационна, по този начин и от финансова позиция, пишат специалистите.

Те считат, че за държавното управление приоритет би трябвало да е отбрана на дълготрайната употреба на главните въглищни електроцентрали, както работата на АЕЦ " Козлодуй " до 2040 година и по-късно.

Специалистите са уверени, че съществуват благоприятни условия за продажба на към този момент създаденото съоръжение за спрения нуклеарен план, които би трябвало да се проучат от държавното управление. Друг вид е то да се употребява за създаване на нуклеарни блокове в трета страна с интензивно присъединяване на български компании и приложение на модерно ноу-хау, взаимно с съветската страна - основен архитект и производител на оборудването.

Експертите допълват, че Министерството на енергетиката дължи на обществото настояща
информация за хода и периодите за създаване на новата Енергийна тактика на България, която да се одобри от Народното събрание и да стане основа за енергийното развиване на страната.

В писмото се показва още, че препоръчаните в него решения съставляват база за професионално решение на казуса с оборудването за АЕЦ " Белене " при най-малък стопански риск за страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР