Смятам, че е съвсем дължимо и навременно да се свика

...
Смятам, че е съвсем дължимо и навременно да се свика
Коментари Харесай

Настъпва пренареждане в района на Близкия изток

Смятам, че е напълно дължимо и навременно да се свика този Консултативния съвет за национална сигурност. Най-малкото това демонстрира адекватност на службите. Добре е да се сравнят информациите, които постъпват по другите канали. Оттам насетне да се създаде една обща оценка и за обстановката, и за рисковете и закани. Може би това ще е една потребна стъпка към синхронно говорене на двете институции, което не постоянно се получава”, съобщи пред Нова телевизия вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия контракт и някогашен дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

„ Има доста апокалиптични предизвестия в последните дни. Това не е добър знак, който би трябвало да се следи от взимащите решения. Винаги има опасности, постоянно има закани. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени вярно и невъзмутимо. Преки закани, съгласно мен, няма, само че това не е единствено персонално мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкоз, до колкото настава пренареждане на целия район там. Друг един риск, който ми се желае да отбелязвам – рискът от така наречен „ домакински тероризъм”. Тероризъм, който се изнася отвън рамките на страните. Имаме такива образци и в Америка, и в Европа”, сигнализира тя.

„ Още не знам дали Солеймани има връзка с атентата в Сарафово. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук”, разгласи Поптодорова.

Темата разяснява и някогашният външен министър Ивайло Калфин.

„ Има няколко тематики, които съгласно мен са значими, само че те не са свързани с това, че на следващия ден ще полетят ракети към България. Можем да ги забележим, в случай че погледнем малко по-дълго процеса, който се случва в Близкия изток. През последните десетина години напрежението се усилва. През последната година към този момент стартира да се почиства опълчването сред Съединени американски щати и Иран. Тук се слага въпросът какво е присъединяване на Европа и НАТО. Защото през вчерашния ден Тръмп сподели, че желае НАТО да се ангажира в Близкия изток повече. Според мен от ден на ден стартира да стои настоящо въпроса за разделянето сред европейската и американската част в НАТО”, съобщи Калфин.

„ Решението е американско. Надявам се, че там правят оценка рисковете. Защо в този момент е определен моментът е обособен въпрос. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съдружниците в НАТО съгласни ли са тези опасности, които се появяват с неговото очистване, да бъдат поети от страните от НАТО”, изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР