Смята се, че повече от половин милион души в Европа

...
Смята се, че повече от половин милион души в Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа призова да се намали броят на хората без гражданство

Смята се, че повече от половин милион души в Европа нямат статут на жители. Причините за това включват специфики в законите, наложително изселване, модерна миграция, структурни проблеми при регистрацията на раждания, пропуски в административните практики. Липсата на поданство е огромен проблем ососбено в обстановката на международна пандемия и поради последните събития, случили се в Афганистан, поради което съществуващите неравенства проличават още по-силно.

Съветът на Европа прикани за увеличение на напъните за даване на поданство в границите на Европа по време на на Комисията по правно съдействие на Съвета и Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. 

Международната конференция, която завърши през днешния ден в Страсбург, събра над 130 висши представители на държавните управления на държавите-членки на Европейски Съюз, национални органи със характерен опит по въпросите на поданството, както и хора, които заради една или друга причина са останали без цивилен статут.

Въпреки че е реализиран забележителен прогрес към използването на Глобалния проект за деяние за осгиряване на цивилен статут, Европа би трябвало да направи повече за реализиране на задачите на акция #IBelong, чиято концепция е да изкорени неналичието на поданство до 2024 година, най-вече когато става дума за придобиване на поданство от деца. Съветът на Европа уточни като образец за добра практика Испания, където гражданският кодекс планува, че испанско поданство се дава автоматизирано при раждането, незвисимо дали на родителите е било предоставено испанско поданство, или не.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР