Смята се, че Аюрведа е най-старият текст, който е посветен

...
Смята се, че Аюрведа е най-старият текст, който е посветен
Коментари Харесай

Аюрведа – емоционалното и физическото са неразривно свързани


Смята се, че Аюрведа е най-старият текст, който е отдаден на здравето и лекуването при индивида.

За лекуването по аюрведа е особено, че терапевтът не лимитира своето внимание единствено върху един признак или засегнатата част от тялото. Изследва се прочувственото и физическо положение на човек, както и характерни характерност на метода на боледуване – да вземем за пример податливост към хронифициране на болестните процеси. Тази цялостна диагностика прегледана от разнообразни ъгли изяснява и за какво разнообразни пациенти с идентични признаци и недоволства се лекуват по разнообразни аюрведически методики.

Според Аюрведа болесттите е направилно да бъдат обсъждани като подбудени разследване на физиологични промени. Това се изяснява с обстоятелството, че разнообразни умствени разстройства могат да окажат въздействие върху физическото здраве, както и противоположното – физически недъзи да причинят прочувствени разстройства.

Поради тази причина в Аюрведа лекуването на тялото и мозъка не се преглеждат поотделно, а дружно. Като основа на болесттите се показват и грешките, осъществени заради неведение или заради накриво познание. Възприема се по-философският въпрос за пораждане на болесттите – заради нарушеното равновесие вътре в себе си.

Лекарствените формули са били натрупвани с годините и са били усъвършенствани с натрупващия се опит в продължение на няколко хилядолетия. Всички медикаменти се подготвят от растения (били те под формата на екстракти, сокове, тинктури или стрити на прах), някои метали и минерали, както и медикаменти с скотски генезис.

Аюрведичните медикаменти минават редица процеси на филтриране, само че без обработката с химикали , което има отношение към минимизиране на възможни странични резултати. В техните характерности влиза с изключение на лековит резултат, също по този начин и профилактичен и оздравителен (тонизиращ) резултат.

Тази просвета натъртва на укрепване на имунната система, която е в основата на отбраната на организма освен против инфекциозни болести, само че и туморни процеси, автоимунни процеси, алергични и други.

Към цялостния лековит проект значимо място има и хранителният режим – който се дефинира директно и от физическата конституция на пациенти , както и вида на боледуване.

Характерно за лекуването по Аюрведа е, че то не е симптоматично, а систематично. Търси се коренът на болестта, а не угнетяване на признаците, което има единствено краткотраен резултат, а в някои случаи може да завоалира клиничната картина и надлежно да забави диагностичната активност.

Свързани публикации.. Хранене и аюрведа 0 Лечение по Аюрведа с топли и студени храни 0 Аюрведа за добър сън 0

Идеята на лекуването е не управление на болестта, а цялостното му премахване . Чрез лечебни проекти и подобаващи хранителни режими се цели освен възобновяване на организма от болестта, само че и изчистване от насъбрани отрови, поддържане на жизнеспособност и цялостно равновесие сред обособените системи.

Заедно с Аюрведа, йогата и натуропатията са от най-древните медицински системи. Основна отправа точка за по-дългото опазване на постигнатите резултати е методът към здравословния метод на живот – за това какво и по кое време би трябвало да се употребява, по какъв метод да бъде пригответно. Отношение към избора на храна има както сезонът, по този начин и обособените часове в денонощието, през които са дейни разнообразни органи.

Всеки един от шестте усети – за сладко, солено, кисело, люто (пикантно), горчиво и стипчиво имат разнообразни свойства и надлежно дейности върху организма. При съответните зародили нарушавания в организма краткотрайно могат да бъдат изключени от хранителния режим някои от храните, съгласно групата към която се причисляват.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР