Смяната на на Комисията за защита на конкуренцията мина първо

...
Смяната на на Комисията за защита на конкуренцията мина първо
Коментари Харесай

Смяната на шефовете на КЗК мина първо сито в парламента

Смяната на на Комисията за защита на конкуренцията мина първо решето в паламента. Депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобриха на първо четене корекция, която връща периода на мандатите им от 7 на 5 години. Мандатът на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията беше повишен

Проектът е импортиран от депутати от четирите ръководещи партии, а при гласуването бе подсилен и от “Възраждане”. Очаквано, срещу бяха от ГЕРБ, а Движение за права и свободи се въздържаха.

Чий мандат се приключва?

Председател на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето, когато някогашният министър председател Бойко Борисов беше столичен кмет.

Поправките резервират броя на комисарите на 7, само че зам.-председателите на ведомството стават от един - двама.

От ръководителя още веднъж ще се изисква да е правист с най-малко 10 години стаж. Двамата му заместници би трябвало да имат най-малко 7 години стаж и да са магистри.

По време на полемиката Десислава Трифонова от ГЕРБ сподели, че планът е самобитен " лов на вещици, тъй като ние сме удължили мандата, вие сте го намалявате ". Мартин Димитров от Демократична България съобщи, че през 2021 година комисията е направила единствено една инспекция на място и обществено се усъмни в успеваемостта ѝ.

Спорна активност

В последните месеци регулаторът блесна с извънредно непоследователните си решения по основни покупко-продажби, които един път стопира, а различен път пуска.

Скоростно бе утвърдено да вземем за пример придобиването на " Нова Броудкастинг груп " и на вестниците на Делян Пеевски от притежателя на " Виваком " - " Юнайтед груп ". В предишното Комисия за защита на конкуренцията спря придобиването на " Нова телевизия ", когато претендент покупател бе притежателят на " Теленор " Петр Келнер. Мотивът бе " господстващо състояние, което може да бъде засилено ". Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през компанията си " Адванс Медия ", заплаха от господстващо състояние към този момент нямаше.

Драматични обрати имаше и около придобиването на ЧЕЗ от " Еврохолд ". Сделката финално бе утвърдена от антимонополната комисия през ноември 2020 година Точно година преди този момент обаче Комисия за защита на конкуренцията не разреши на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с претекста, че може да придобие господстващо състояние на енергийния пазар. През юли 2020 година обаче Административният съд София отхвърли постановената от Комисия за защита на конкуренцията възбрана поради позволени груби нарушавания и принуди антимонополния орган да се произнесе отначало. Този път решението бе позитивно. Комисията наложи и санкция от 124 590 лева на веригата за детски играчки " Хиполенд " директно след огромните митинги в центъра на София против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев преди 2 години. Конкретно, глобата пристигна след " Великото национално въстание " на 2 септември 2020 година, когато притежателят на " Хиполенд " Мариан Колев се възмути обществено от полицейското принуждение. Той описа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на митингите.

Първо съдът анулира тази санкция, само че.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР