Смяната на часовниците всяка пролет и есен е предизвикателство, но

...
Смяната на часовниците всяка пролет и есен е предизвикателство, но
Коментари Харесай

Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?

Смяната на часовниците всяка пролет и есен е предизвикателство, само че ново изследване разкрива, че единствено една от тези промени има наклонност да усилва нарушаванията на съня, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Преминаването от лятно към зимно часово време през есента - когато хората печелят един час през нощта - е обвързвано с кратковременно увеличение на нарушаванията на съня, в това число компликации при заспиване или задържане на съня.

Изненадващо, това не се следи при прекосяването назад към лятно часово време напролет.

“Предишни проучвания са свързвали прекосяването към и от лятно часово време с по-висока периодичност на злополуки, както и с нараснал риск от инсулт и инфаркт ”, споделя създателят на проучването доктор Рон Постума, невролог и откривател в университета “Макгил ” в Монреал. “Необходими са обаче бъдещи изследвания, които да наблюдават обособените човеци във времето, в това число хора, живеещи в региони с друго излагане на светлина и сезонни промени ”, прибавя той.

Д-р Постума отбелязва, че сънят играе основна роля за поддържане на положително здраве, въодушевление, познавателни качества, продуктивност и обществена интензивност. „ Той се въздейства от циркадния темп - вътрешния часовник, който контролира процесите в тялото. Добрата вест е, че нарушаванията на съня, които наблюдавахме след прекосяването към общоприетоо часово време, бяха къси и към този момент не се проявяваха две седмици след промяната ”, отбелязва експертът.

За задачите на изследването са интервюирани повече от 30 000 души на възраст от 45 до 85 години. Участниците са запитани за продължителността и удовлетвореността от съня, за способността им да заспиват и да остават заспали, както и за несъразмерната унесеност денем. Въпросите включва: “През последния месец какъв брой постоянно ви отнемаше повече от 30 минути, с цел да заспите? ” Друг въпрос беше: “През последния месец какъв брой постоянно се събуждахте измежду нощ или прекомерно рано заран и ви беше мъчно да заспите още веднъж? ” Приема се, че хората, които дават отговор на тези въпроси, че това им се случва три или повече пъти на седмица, имат проблеми със съня.

Изследователите съпоставят отговорите на хората, които са попълнили въпросника една седмица преди прекосяването към общоприетоо часово време, с тези, които са го попълнили една седмица по-късно.

При интервюираните една седмица по-късно рискът от незадоволеност от съня е с 34 % по-висок. Около 28% декларират, че са недоволни от съня си, спрямо 23% от интервюираните една седмица преди този момент.

При тези, които са попълнили въпросника след смяната на времето, рискът от проблеми със заспиването, както и от несъразмерна унесеност в будно положение, е над два пъти по-висок. При тях също по този начин рискът от компликации при заспиването е с 64 % по-висок.

Когато откривателите съпоставят отговорите на хората, интервюирани седмица преди и седмица след пролетното прекосяване към лятно часово време, те не откриват разлика в проблемите със съня.

Участниците, попълнили въпросника през лятото, имат най-кратка дълготрайност на съня - приблизително 6,76 часа. Хората, попълнили анкетата през зимата, оповестяват за приблизително 6,84 часа сън на ден.

“Колкото и смущаващи да са тези преходи в кратковременен проект, може да има прекомерно лимитирани дълготрайни последствия от многократното прекосяване от лятно към зимно часово време ”, споделя доктор Постума.

В изследването са включени единствено хора на междинна възраст и по-възрастни, тъй че резултатите може да не се отнасят за по-млади хора, изясняват откривателите.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР