Смяна на председателя на правната комисия в Народното събрание ще

...
Смяна на председателя на правната комисия в Народното събрание ще
Коментари Харесай

Ротацията във властта започва с правната комисия в парламента

Смяна на ръководителя на правната комисия в Народното събрание ще е първата " ротация " във властта сред ПП-ДБ и ГЕРБ по силата на " джентълменското " съглашение, което предхождаше съставянето на държавното управление с министър председател Николай Денков.

Председателката на групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова е внесла, съгласно което основната комисия да бъде управлявана от Анна Александрова. Тя би трябвало да заеме мястото на сегашния титуляр на поста - Стою Стоев от ПП-ДБ, гласи текстът, който се чака да бъде гласуван още тази седмица. Стоев на собствен ред е препоръчан за заместител на Александрова в същото проекторешение.

Според " джентълменското " съглашение ротация би трябвало да има и за позициите ръководител на Народното събрание и министър-председател. В първия стол сега е Росен Желязков от ГЕРБ. По предварителна сделка той и Никола Минчев от ПП-ДБ - в този момент зам.-председател, следва да си разменят местата. Същото важи и за премиера Денков, който в даден миг ще би трябвало да предостъпи поста на настощия си вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел. Сега тя е и външен министър.

Първоначално " ротацията " трябваше да е на 6-месечен интервал, само че за поста министър-председател и ръководител на Народното събрание се реши - въпреки импровизирано, срокът да е 9 месеца.

Ако за позициите в парламентарните комисии и отпред на законодателната институция процедурата е лесна - минава единствено с гласоподаване на решение от депутатите в пленарната зала, ротацията в държавното управление не е. Според конституцията тя допуска актуалният министър председател Николай Денков, който извършва мандат на втората парламентарна мощ - ПП-ДБ да подаде оставка. Следва задействане на така наречен конституционна рулетка - президентът Румен Радев да стартира съвещания, да връчи мандат за кабинет първо на ГЕРБ-СДС като първа мощ. Ако съглашението се съблюдава, допуска се, че групировката би трябвало да откаже мандата, Радев да го даде на ПП-ДБ - както изисква конституцията, обединението да номинира Мария Габриел, а тя да предложи състава на държавно управление, който работи и сега - с пост за Денков в него.

Следва гласоподаване в Народното събрание и клетва. Всичко това важи, в случай че съглашението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължи да е в действие и локалните избори през октомври не трансформират разпоредбите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР