Смолян. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев направи

...
Смолян. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев направи
Коментари Харесай

Зам.-министър Валентин Йовев: Изготвя се задание за укрепването на свлачището на Тикале, но искаме да се намери трайно решение, а не временно

Смолян. Зам.-министърът на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев направи оглед на свлачищата в област Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Йовев посети срутището по пътя за село Забърдо в община Чепеларе и огромното срутище по пътя Смолян – Мадан, в региона на село Тикале. В огледа участваха регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, зам. регионалният шеф Владимир Гърбелов, доцент Стойнев от МГУ и специалисти.
Зам.-министър Йовев съобщи, че на срутището край село Тикале се работят алпинисти, които анкерират в горната част, с цел да може да бъдат закачени тези високоякостни мрежи. Очаква се придвижването по пътя да се пусне до 15 септември. След това ще се пристъпи към по-трайно решение за подсилване на свлачищния сектор. Зам.-министър Йовев означи, че се е засилил и нов свлачищен сектор и към момента има за обрушване на част от скалната маса. „ Изготвя се задание за укрепването на свлачището на Тикале, само че желаеме да се откри трайно решение, а не краткотрайно. Сегашното подсилване е за към 1.5 млн. лева В момента се изготвя задание за трайното подсилване и всичко е въпрос на количествени сметки, с цел да се пресметна цялостната сума нужна за него “, уточни зам.-министърът. По време на огледа стана ясно, че нощес се е активизирало ново свлачище покрай обходния път на свлачището край Тикале и е откъснало тръбопровод. Около 5 - 6 села в региона са без водоподаване. От ВиК увериха, че се прави байпас и ще се измести трасето на водопровода. В рамките на утрешния ден ще се зареждането на обитаемоте места ще се превключи от едното трасе в другото.
Зам.-министър Йовев акцентира, че през днешния ден е следващ тежък ден за област Смолян, защото преди обяд свлачище е затворило и пътя Пловдив – Смолян, на разклона за Югово. „ Срутена е скална маса, има мрежи, които са прекратени, основана е организация за обходен маршрут през Кричим и Девин. Нямам информация за потърпевши. Сигналът е подаден на 112 и е признат от АПИ. Веднага са почнали дейности по обезопасяване на сектора и ще се пристъпи към почистване “, добави зам.-министър Йовев.
Той разяснява и обстановката със свлачището по пътя за село Забърдо, поради което е въведено и отчасти бедствено състояние. „ Свлачището на Забърдо е на общински път, подложен е знак, който за жалост хората нарушават и рискуват за лична сметка, с цел да минат оттова. Рискът не си коства. От сутринта от 7.30 до 10.30 часа имаше нови паднали на пътя огромни парчета. Може би ще успеем да пуснем най-малко едното пътно платно “, добави Зам.-министър Йовев. Той добави, че с цел да се позволи трайно казусът там, Община Чепеларе ще търси финансиране от страната и с каквото може, тя ще помогне. „ Аз съм пристигнал да се срещна със обстановката. Не виждам директна виновност на някой в случаите на тези свлачищни процеси. Климатичните условия бяха малко по-тежки през тази година, да се надяваме, че няма да вали повече и ситуацията да се възстановява “, сподели още зам.-министър Йовев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР