Смолян. През първите три дни от Страстната седмица във всички

...
Смолян. През първите три дни от Страстната седмица във всички
Коментари Харесай

В храм „Св. Неделя“ в Смолян започна четенето на Последованието на Жениха

Смолян. През първите три дни от Страстната седмица във всички православни храмове се служи Последование на Жениха. Това е едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица, наречено по този начин, тъй като първото песнопение стартира с думите „ Се Жених грядет ” - „ Ето, Женихът (Христос) идва ”. Това оповестиха от Архиерейско наместничество – Смолян .
Снощи в смолянския храм „ Св. Неделя “ архиерейският наместник eпиcĸoп Bиcapиoн oтcлyжи първото свещенодействие Πocлeдoвaниe нa Жeниxa с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Заедно с епископа съслужиха иконом Запрян Шиков от храма, иподяконите Красимир, Илия Емил, Тодор и артисти.

Чрез четивата, покайните песнопения и изнесената в центъра на храма за поклонение икона на страдащия Христос с трънения венец се показва, че Христос е нейн Жених: „ Ето, Женихът идва в среднощ и е благословен оня прислужник, който Той откри да будува; а неподобаващ пък е оня, който Той откри да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, с цел да не бъдеш предадена на гибел и ще бъдеш заключена отвън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни! “ Песнопението е отдадено на притчата за десетте девици, в която нагледно Христос е показан като упования Жених.

На първото от трите богослужения се прави и спомен за добродетелния Йосиф, наследник на патриарх Иаков и внук на Авраам. Йосиф се счита за предобраз на Иисус Христос, тъй като и той като Спасителя бил намразен и продаден от злоба на езичници, малтретиран и наказван поради непознати грехове. Картината се добавя от евангелската алегория за злите лозари, фарисеите и книжниците, които в последна сметка убиват Сина на Господаря на лозето.

Миряните смирено преживяваха последованието, пристигнали да насочат поглед и молитва към Спасителя. Знаят, че Църквата ни предизвиква да придобиваме добродетели в духовната битка, да имаме религия и вяра за амнистия и успокоение, да сме признателни на Бога за всичко.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР