Смолян. Председателят на УС на Агенция Пътна инфраструктура – инж.Дончо

...
Смолян. Председателят на УС на Агенция Пътна инфраструктура – инж.Дончо
Коментари Харесай

Смолян: В района на Тикале е активно най-мащабното свлачище върху главен път в страната

Смолян. Председателят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура ” – инж.Дончо Атанасов, регионалният шеф Недялко Славов, шефът на ОПУ-Смолян инж.Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на близките обитаеми места, чиновници от Горското стопанство през днешния ден направиха оглед на място на свлачището край Тикале, на основния път Смолян-Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. Това оповестиха от Областна Администрация Смолян .
След направения оглед и извършеното заседание с геолози, проектанти и представители от всички заинтригувани служби, се откри, че положението на срутището е доста тежко и обгръща доста огромна територия, с което излиза надалеч отвън сервитута на основния път. Реализирано е свлачище от блоков вид, като пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се реализира от долу-нагоре посредством освобождение на свлечени скални блокове в долната част на ската. Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра. Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е интензивно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери сега са към 100 на 150 метра. Установено е съществуване на стичащи се повърхностни води. Над веждата на свлачището минава тръбопровод Ф400, който е целесъобразно да се обследва.
Инж. Атанасов сподели, че още в понеделник от АПИ ще бъде извършено заседание с всички водещи експерти в тази област и ще бъдат взети съответни ограничения. Най-добрите екипи за проучване и изследване ще работят, с цел да не се допусне спиране на електрическата и ВиК връзка до обитаемоте места. Ще бъде разискван и вид за създаване на различен път през Орешец-Влахово, защото геоложката конструкция на скалите при свлачището в региона на Тикале демонстрира, че има предпоставки казусът да поражда от време на време.
В момента в сервитута на основния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер. Подчерта се, че свлачището е извънредно рисково за почистване, заради съществуването на голям брой огромни по мярка надвиснали скални парчета. Въпреки това ще бъде изработен опит за почистване и стартиране на придвижването за спешни случаи в едната пътна лента. Ще бъде направена организация за дълготрайно наблюдаване на свлачището, заради огромната му интензивност.
Усилията в най-краткосрочен проект се насочват към незабавно почистване на пътя Рудозем-Смилян, с цел да бъде отчасти омекотен трафика в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР