Смолян. Образувано е досъдебно производство от вчера по чл. 167

...
Смолян. Образувано е досъдебно производство от вчера по чл. 167
Коментари Харесай

32-годишен мъж от Смолян е задържан за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори

Смолян. Образувано е досъдебно произвеждане от през вчерашния ден по член 167 ал, 3 от Наказателния кодекс за пазаруване на гласове против 32-годишен мъж то Смолян. Това разгласи на брифинг в Окръжна прокуратура – Смолян окръжният прокурор Недко Симов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Смолян .

„ Извършени са дейности по следствието и в следствие и на преценка на наблюдаващия прокурор Татяна Найденова е решила, че са задоволително доказателства за обвиненото лице и то е привлечено към наказателна отговорност, разясни прокурор Симов.

„ По отношение на мярката за неотклонение, още веднъж по преценка на наблюдаващия прокурор, като се има поради, че се касае за тежко съзнателно закононарушение и има действителна заплаха за осъществяване на друго закононарушение, мъжът ще бъде арестуван за 72 часа и ще бъде импортирано искане за непрекъснатото му задържане под стража. Предстои да се разпитат още очевидци. Малко време е минало до момента и са употребявани всички благоприятни условия да се обезпечат очевидци и те да бъдат разпитани пред съда. Първоначалните сведения се удостоверяват и по тази причина сме пристъпили към привличане на лицето. На този стадий взаимната работа сред прокуратурата и ОДМВР дава съответния ефикасен резултат “, изясни окръжният прокурор. Той прикани всички жители да подават сигнали, тъй като с дейното подпомагане на гражданското общество ще бъдат разкрити всички незаконни похищения против политическите права на жителите.

Директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов разясни, че на 5 юли следобяд по действен път е получена информация за лице на 32 години от Смолян, което е провело предоставяне на имотни облаги за жителите да упражнят изборните си права в поддръжка на избрана политическа партия.

„ Веднага са подхванати оперативно-издирвателни мероприятия за определяне на лицата, взаимно с прокуратурата “, посочи ст. комисар Димов. Той напомни, че със заповед на министъра на вътрешните работи от 1 юли е в ход профилирана полицейска интервенция по този мотив и всички дейности по това досъдебно произвеждане са в границите на тази интервенция.

„ Вчера към обяд се пристъпи към действителна реализация на плануваните дейности по определяне и задържане на лицето. Действията му се организираха в затворен кръг – другарски, роднински, имаше и приложения в обществените мрежи. Вчера по обяд под управлението и надзора на Районна прокуратура се започнаха дейности по определяне и задържане на лицето, в началото за до 24 часа по напътствията на наблюдаващия прокурор. Сформиран е и екип от проверяващи служители на реда за определяне на цялостната незаконна активност на лицето “, добави ст. комисар Димов. Той означи, че схемата е такава, че индивидът предлага да обезпечи до 100 гласоподаватели, които да избират избраната политическа партия и претендент против избрана парична сума, за която сега на задържането са преговаряли.

Директорът на полицията в Смолян също моли жителите, на които стане известно и имат достъп за информация за образуване предложение, пазаруване на гласове и престъпление с изборния развой, да ги подават навреме. Министерство на вътрешните работи има нужния потенциал да ги ревизира и осъществя със съдействието на прокуратурата и на лицата да бъде потърсена отговорност.

Наблюдаващият прокурор Татяна Найденова съобщи, че се работи по всички версии и тече цялостно и обективно следствие на случая, като всяка една от версиите ще бъде подробно тествана. Ще бъдат разпитани и всички хора в листата, с цел да се откри свързаността им със случая.

Окръжният прокурор Недко Симов сподели още, че досега имат 9 тъжби и сигнали за идните избори. „ По тях се работи, някои от тях са завършили с изговаряне до 48 часа. Има постановени отводи по част от сигналите, има и досъдебно произвеждане от през вчерашния ден по този случай. От предходните избори имаше формирано досъдебно произвеждане, за които има влезнала в действие присъда и лицето е прието за отговорно “, добави Симов.

Той уточни, че по всички сигнали от регионалният шеф до прокуратурата незабавно са разпоредени инспекции, по част от тях има изговаряне, като няма формирано досъдебни производства.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР