Смолян. Жители на квартал Настан“ в Девин проведоха протест с

...
Смолян. Жители на квартал Настан“ в Девин проведоха протест с
Коментари Харесай

Жители на квартал „Настан“ в Девин проведоха протест с искане да се подобри качеството на питейната вода пред Областна администрация – Смолян

Смолян. Жители на квартал „ Настан “ в Девин организираха митинг с искане да се усъвършенства качеството на питейната вода пред Областна администрация – Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Протестиращите носиха лозунги: „ 54 години дискриминация стигат “, „ Освен корпорации има и народ “, „ Бъдеще за „ Настан “ с чиста питейна вода “. Те демонстрираха пред медиите и подписка подкрепена от над 500 души.

„ Ние не сме политически оцветени и нямаме политически пристрастия, желаеме да защитим ползите на квартал „ Настан “ за човешкото право жителите му да пият хубава питейна вода, която да минава през прекрасен тръбопровод “, съобщи Галя Пашова – ръководител на Инициативния комитет „ Бъдеще за „ Настан “. Тя изясни, че от години не е решен казусът с водопровода в квартала, който се намира на 5 км от Девин и има доста неприятна инфраструктура и тръбопровод, който е на повече от 60 години, построен с интернитови тръби, които са рискови за човешкото здраве, а водата е доста варовита. „ Затова бихме желали всеки, който може да ни помогне. Наслушали сме се от години на разнообразни обещания, че всичко с водопровода ще е наред. Има план за към 5-6 млн. лева за вътрешен тръбопровод. Изворът Балдаран се намира на 600 метра от квартала. Бихме желали всеки, който може да ни помогне, тъй като „ Настан “ има история и ще има и бъдеще “, сподели още Пашова.

На митинга присъстваше и Ясен Низамов – самостоятелен общински консултант, който е единствения, който намерено застава зад проблемите на хората. По думите му, концепцията е хората да бъдат захранени с чиста питейна вода. „ Мнението на ВиК и на община Девин е, че водата е прелестна и става за питейни потребности, само че на всички е известно, че в Родопите не съществува извор, дере или поток, който да не става за пиянство. Въпросът е обаче дали става за краткотрайни питейни потребности, тъй като в случай че дълги години се употребява такава калцирана и карбонатна вода това има последици за организма. Това излиза наяве от светлия отвор на всички съоръжения в квартала и се вижда, че той е затворен Ние не отхвърляме, че водата е питейна, само че тя е калциево-карбонатна питейна. Дългосрочна приложимост запушва бъбреци, основава здравословни проблеми и на щитовидната жлеза. Хората от „ Настан “ купуват от локалните магазини питейна вода. Водопроводът е прекаран на 600 метра от тях. До другите квартали водопровода е прекаран, хората имат водомери и си заплащат водата “, изясни Низамов. Той посочи, че хората от „ Настан “ желаят просто 3 литра в секунда питейна вода от цели 60 литра на извор Балдаран. Общинският консултант добави, че целият град Девин пие от тази вода, а хора от „ Настан “ си купуват минерална.

Той посочи, че от Инициативният комитет са подхванати ограничения да се вземат проби от реката и от извора. „ За страдание се оказа, че водата в реката е с малко по-добри индикатори, в сравнение с тази от извора на питейната вода – става въпрос за калций, карбонат и сулфат. Хората се интересуват от тези детайли за своето здравен. Някои от съставките в девинската питейна вода просто ги няма “, уточни Низамов.
Той добави, че са провеждали среща с регионалния шеф, само че той е споделил, че нещата са в ръцете на локалната власт. Провеждани са от инициативния комитет срещи с кмета на община Девин и към този момент не се развиват в позитивна тенденция. Исканията ни са този проблем да се реши и нещата да се случат, акцентира още Низамов. Той изясни, че за казусът с водата в квартала се приказва от 2017 година насам. В годините са подхванати дейности и е изработен план за вътрешен план и довеждащ тръбопровод. Проектът обаче е стопиран през май предходната година от кмета на общината, сподели още общинският консултант.

Протестиращите обявиха изрично, че в случай че не се подхващат ограничения по възстановяване качеството на питейната вода в квартал „ Настан “, са подготвени да блокират пътя в квартала, през който се минава за Девин и Доспат.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР