Смисъл за Петър Попов – така е наречена възпоменателната, ретроспективна

...
Смисъл за Петър Попов – така е наречена възпоменателната, ретроспективна
Коментари Харесай

Петър Попов – майстор на пастела

" Смисъл за Петър Попов " – по този начин е наречена възпоменателната, ретроспективна галерия в изложба " 88 Камен Попов ", отдадена на художника, работил дълги години в Русенската опера, занимавал се с социална активност, само че през всичкото това време неспиращ да основава една самостоятелна, смела и модерна в изразните средства живопис. 

При подготовката на тази галерия Еслица Попова, дъщерята на художника, която е в основата на тази галерия, се заравя в архива на Русенската опера, където се пазят доста от неговите скици, с цел да избере най-подходящите. 

В галерията са показани 30 маслени картини, няколко пастела, ескизи, като в центъра е аленото дърво, което художникът постоянно рисува. Един или различен детайл от творбите му, като това дърво или веднъж, постройка, лодка, залив носят резистентност на композициите му. 

Петър Попов е възпитаник на Дечко Узунов и Илия Петров. Той обаче се усеща като натюрел по-близък до Дечко Узунов. В ранните си години Петър Попов рисува най-вече живопис. Той е считан за един от положителните ни майстори на пастела. Но животът му е трайно обвързван с Русенската опера. Характерен прийом за него е свличането на материала или по този начин наречения дрипинг, опълчването на необятни равно обработени цветни зони, блян към един деликатно режисиран баланс на картината. 

Чуйте в изявлението с Еслица Попова още за работата на нейния татко.

Снимка – изложба " 88 Камен Попов "

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР