Смея да твърдя, че тази година беше една успешна година

...
Смея да твърдя, че тази година беше една успешна година
Коментари Харесай

Ген. Боцев: Екипировката и техниката остават главният проблем на армията ни

Смея да настоявам, че тази година беше една сполучлива година за българската войска макар финансовия дефицит. В последна сметка бяха положени доста старания, с цел да бъдат реализирани всички цели. Да, разноските за защита през 2018 година бяха малко, само че се надявам с признатия проект до 2024 година средствата последователно да нарастват, до момента в който стигнат 2% от Брутният вътрешен продукт. Това съобщи в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия началникът на защитата ген. Андрей Боцев.

,,Знаете, че заплатите не бяха вдигани от много години в армията, само че през актуалната възнагражденията бяха нараснали с към 10%, а също така поради бюджета за 2019 година чакам още едно покачване на заплатите. Все отново са планувани значително пари – към 400 милиона лева'', добави Боцев.

,,След като през тази година увеличихме заплатите, мога да кажа, че бяха признати малко повече военнослужещи в редиците на българската войска. В момента тече конкурс, като януари ще са ясни резултатите, само че неналичието е във всички звена. Въпреки това армията ни разполага с към 700 офицера, което не е по никакъв начин малко'', обясни още началникът на защитата.

,,Българската войска взе участие в редица интернационалните мироопазващи задачи, с цел да натрупа опит. Участваме в 9 страни с задачи. Най-голям брой хора имаме в Афганистан – над 150 индивида, по-късно в Косово – там имаме към 22-ма индивида, с цел да подсигуряваме мира и сигурността в района. Българският боец постоянно е изпълнявал конституционните си отговорности, оборудването и техниката обаче остават основният проблем на армията ни'', призна той.

,,Да, имаме техника, само че тя е 30-40 годишна, на процедура тя е морално остаряла. Затова нашето предпочитание е да се подмени на стадии с нова, с цел да имаме съвременно оборудване. Смятам, че първите стъпки в това отношение бяха направени от кабинета с отпущането на целеви средства – за изтребители, за транспортен съд, за бронирани бойни машини. Бяха заделени някъде към 370 милиона лева'', сподели Боцев и удостовери, че военната експертиза за нови бойни изтребители към този момент е дадена, само че не разкри кой аероплан е определен дефинитивно.

,,Основните стълбове в страната са сигурността и защитата, тъй че тези средства, отпуснати от държавното управление, са извънредно нужни. В последна сметка би трябвало да бъдем готови, тъй като всички наши съседи от района към този момент разполагат с съвременна техника'', заключи ген. Андрей Боцев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР