Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна

...
Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна
Коментари Харесай

Корупцията в общината: Бедствието на Перник е неработеща фирма

Сметоизвозването в Перник се управлява импровизирано от предприемачи с широкоспектърна активност, заяви ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев във връзка арестите и акцията в Перник.

При акцията в Перник към този момент има арестувани две длъжностни лица – някогашният кмет на общината Иван Иванов и още един някогашен кмет.

Тяхното задържане е за 24 часа, а до края на деня ще стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинявания. Акцията продължава, претърсват се адреси, изземват се документи от общината.

Интересно е, че парите са дадени за несвършени услуги, а компаниите са благосъстоятелност на един и същи човек.

Припомняме, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за подписване на неизгодна договорка от длъжностно лице през 2014 година, от която за община Перник е произлязла забележителна щета – закононарушение по член 220 ал.1 от Наказателен кодекс.

Законен мотив за формиране на досъдебното произвеждане е направен отчет от АДФИ за осъществена финансова ревизия на община Перник за интервала 2011- 2016г.

Установено е досега, че на 09.09.2014 година от Община Перник е било предоставено спешно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на комерсиално сдружение, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лв.. Освен че не е бил осъществен разбор на цените и услугите, препоръчани от това сдружение, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен регион на осъществяване и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи действително осъществените дейности.

Същевременно към този миг общината е изплащала заплащане за същата активност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго сдружение, с което е имала настоящ главен контракт. По главния контракт е заплатена сумата от 495 168 лв..

По думите на Гешев шефове на компаниите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са разнообразни подставени лица. Чрез тези компании през годините целеустремено, непрекъснато, методично е източвана общината.
.
Временно изпълняващ длъжността кмет със заповед е упълномощил сметопочистването на една компания, в случай, че има настоящ контракт с друга компания. За действието си се базира на злополучие в Перник, уточни Гешев.

По думите му, бедствието е неработеща компания в продължение на три дни. Ситуацията е основана умишлено, съгласно проверяващите, с цел да може управниците да стъпят на нея и да наредят сметоизвозването да се извърши от друга компания. И двете компании обаче, са под контрола на едно и също лице, разясни Гешев.

В резултат за една и съща работа е платено един път на компанията, която има контракт и още веднъж на друга компания, със същия надзор, като цената по второто заплащане е 4 пъти по-голяма от цената на първия контракт. Фактически за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя действително да е осъществена, без да има протоколи, без да се уточнят регионите, акцентира шефът на Специализираната прокуратура. Той цитира данни, съгласно които е осъществено едно заплащане към втората компания в размер на 1,2 млн.лв. - 1,3 млн. лева, която е ЗМБГ. Първата компания, с която има контракт от 2005 година е "Стройинженеринг ", след това преименувана в "Лиел констракшън ".

Проверяваме хора, за които е обществена загадка, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник, заяви още Гешев.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР