Сметната палата на Германия предупреди парламента да се въздържа от

...
Сметната палата на Германия предупреди парламента да се въздържа от
Коментари Харесай

Германия се дръпна от европейския изтребител шесто поколение

Сметната палата на Германия предизвести Народното събрание да се въздържа от по-нататъшна поддръжка на развиването на системата за водене на въздушен пердах (Future Combat Air System - FCAS), която е най-големия защитителен план в Европа, заяви организация ДПА, представена от БГНЕС. Общата му стойност се прави оценка на 50 милиарда евро.

Това може да попречи на основаването на европейския изтребител от шесто потомство (New Generation Fighter - NGF), който през 2035–2040 година да размени френските " Рафал ", немските " Тайфун " и испанските  ЕФ-18 " Хорнет ". Първият тестов полет по стратегия се очакваше през 2025 година

Агенцията напомня, че по-рано опасения, свързани с плана, е изразило и немското министерство на защитата. " Дали рисковете са търпими, ще би трябвало да се реши в границите на необятен политически подтекст ", се споделя в документа, с който разполага ДПА.

Делът на Германия в плана е към 4,468 милиарда евро. Става дума за извънредно комплицирана технология, огромен пакет от съглашения и договаряния, за чието напредване обществеността не всеки път съумява да се осведоми. Досега Германия и Франция са дали единствено 32,5 млн. еввро за създаването на концепцията. В рамките на изследванията до края на 2020 година трябваше да бъде написан обстоен проект, какво ще включва новата система. Ръководител на плана е Франция.

Според източници в промишлените кръгове Германия, Франция и Испания са постигнали в средата на май „ кардинално единодушие “ за по-нататъшно развиване на самодейността. Въпреки това министерството на защитата на Германия трябва да подписа още едно „ съглашение за осъществяване “ на плана с Франция и Испания.

Германските инспектори са сериозно настроени във връзка с лимитираните права за прилагане на резултатите от проучванията. Берлин не съумя да се пребори да получи цялостни права върху тях. Достъпът до резултатите може да бъде възложен само със единодушието на производителите на създаването и на всички сътрудници в самодейността.

Сметната палата признава политическата значимост на плана, само че в това време разкритикува обстоятелството, че окончателният вид на споразуменията към момента не е възложен на Бундестага. Допълнителна угриженост провокира нуждата Германия да построи един от прототипите, което повдига въпрос за икономическата целенасоченост.

Споразумението за създаване на първообраз на военен аероплан FCAS в границите на най-големия в Европа защитителен проект бе подписано в Париж през февруари 2020 година от министрите на защитата на Германия, Франция и Испания.

Системата за въздушни боеве FCAS планува строителство освен на обособени бойни самолети, само че и на цяла система, включваща съпровождащи отряди от дронове, флагмански и патрулни самолети, наземни станции и спътници. Целият комплекс би трябвало да обменя информация в действително време.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР