Сметките за вода и природен газ на около 55 000

...
Сметките за вода и природен газ на около 55 000
Коментари Харесай

Дарители платиха сметките за вода и газ на 55 000 семейства в Турция

Сметките за вода и природен газ на към 55 000 фамилии в Турция са били платени от донори единствено за два дни до през днешния ден следобяд, съобщи БНР. Общата им сума е над 7 милиона турски лири - към 1.8 милиона лв.. Всяка минута анонимни благодетели заплащат по към 60 сметки, сочат данните.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу даде начало на самодейността на 4 май, а през вчерашния ден проработи електронният уебсайт "Висяща сметка ".

На него утвърдените от общината като нуждаещи се фамилии разгласяват сметки, които не могат да заплатят, и донори избират с каква стойност да оказват помощ. Поради кибер офанзива от чужбина достъпът до уеб страницата отвън Турция е бил блокиран краткотрайно през днешния ден, заяви представителят на общината Мурат Онгун.

Когато обявяваше началото на акцията, Екрем Имамоглу уточни, че общината е отсрочила за 3 месеца заплащането на сметките за вода, само че по-късно те ще би трябвало да бъдат платени дружно с натрупалите се в това време нови отговорности, което ще затрудни хората. Поради законови ограничавания обаче сметките за природен газ не може да бъдат отлагани, уточни още Екрем Имамоглу.

Вчера по искане на пазарния регулатор беше стартирано следствие против истанбулската газова компания (ИГДАШ). Причината са недоволства на консуматори за прекомерно високи сметки поради неотчетени в точния момент интервали. От компанията се опазиха, че епидемията от ковид е затруднила отчитането на сметките заради риска за здравето както на служащите, по този начин и на клиентите, чиито брой е прекомерно висок - към 6.5 милиона. Директорът на компанията посочи, че и клиентите, и пазарният регулатор са били предизвестени авансово.

По-рано кметът на Истанбул уточни, че до края на Рамазана ще продължи раздаването на пакети с храна на общо 530 000 фамилии в потребност.

Те се доставят от екипи и коли на общината и от съгласилите се квартални отговорници (мухтари). На над 280 000 души е била обезпечена финансова помощ посредством техните електронни карти за градски превоз. Продължава и годишната помощ в размер на 3200 турски лири (около 800 лева.) за 30 000 възпитаници и студенти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР