Сметките за студентски общежития са скочили близо 3 пътиДва пъти

...
Сметките за студентски общежития са скочили близо 3 пътиДва пъти
Коментари Харесай

Има риск хиляди студенти да прекъснат образованието си заради лоши условия в общежитията в страната

Сметките за студентски общежития са скочили близо 3 пъти

Два пъти повече студенти са поискали да влязат в общежитие по отношение на предходната година, предава. От към 40 000 подадени молби, близо 6000 студенти чакат второ и трето класиране, с цел да схванат могат ли да употребяват базите на университетите. Само че, става известно, някои от тези бази са меко казано неизползваеми.

Дошли са за учене, само че там, където са настанени, наподобява повече на оцеляване. Един студент, избрал да следва в София, ни води в стаята, която му се е " паднала " в класирането. Блокът извън наподобява добре.

" Отвътре е много зле ситуацията - не е юридически ремонт от самото учредяване на блока. Баните текат. Леглата са остарели. Така наречените русенски кревати. Влязох, хванах се за главата и желаех да си потегли ", споделя Динко Стоянов.

Общежитието в Пловдив е известно с това, че е във безконечен ремонт. От 2019 година насам.

" В момента сме 2022 година - ремонтът към момента тече, нямаме действително блок, в който да настаним нашите студенти ", споделя Пламен Петров, ръководител на Студентския съвет в УХТ - Пловдив.

Студентите задават въпроси - като да вземем за пример по кое време ще приключи ремонтът и по кое време ще живеят обикновено. " След тези въпроси може да се каже, че започнаха леки репресивни дейности по отношение на мен ", споделя Пламен Петров.

След като през 2019 година Министерският съвет отпусна пари за общежитията, над 30 блока към този момент наподобяват обикновено. Но на територията на цялата страна има 50 общежития в окаяно положение. Връщаме се назад в София. един от студентските блокове е в окаяно положение, даже дограмата не е сменяна, откогато е издигнат.

Абсурдът в тази ситуация е и различен. Държавата е дала пари за ремонт на този блок. Обществената поръчка обаче дълго време се въртяла в кръг - печелена от даден строител и обжалвана от различен. Добре тренирана скица.

" Тоест когато ти не спечелиш, започваш да обжалваш дадена процедура и по този начин саботираш останалите ", споделя Даниел Парушев от Националното посланичество на студентските препоръки.

3 години след обжалването парите, които страната е отпуснала към този момент се оказват незадоволителни. За ремонт над 30 000 квадратни метра - 4 входа общежитие - били отпуснати 11 милиона. Потърсихме ректора на университета. И в писмен отговор той сподели, че желае да върне парите на страната. Затова ситуацията в това софийско общежитие е такова - вътре няма проект за ремонт. Но тече банкет на студенти.

Даниел Парушев, Национално посланичество на студентските препоръки: " Разбира се, сътрудниците би трябвало, когато се настанят, да си я оправят, да си я изчистят и да си я употребяват. Но виждате - това са течове, които сигурно сътрудник студент няма по какъв начин да може да освежи. Тук, апропо, имаше една колежка, която беше докторант, само че когато видя изискванията се отхвърли и от науката, и от изискванията, които имат опция да дадат университетите. Явно " оцеляването " в друга сфера ѝ се сторило по-надеждно. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР