Смешен плач се носи над страната. Тези, които нарочваха всеки

...
Смешен плач се носи над страната. Тези, които нарочваха всеки
Коментари Харесай

Черният списък на плачещите корумпета

Смешен рев се носи над страната. Тези, които нарочваха всеки неуместен за “абсолютен нарушител ”, в този момент страдат горко за вероятно нарушаване на личните си права. Преди същите пълнеха арестите с предприемачи, които не желаят да предадат непринудено бизнесите си, а в този момент стенат: “Бият ни ”. Така е, прави са - “Бият Паниковски! ” - оня, който преди революцията бе кьорав, само че след това прогледна и стартира да краде.
“Ще дойдат и за вас ”, кълне Борисов. О, те към този момент минаха през нас.
В  този предпазен рев, който стартира след публикуването на описите по Закона “Магнитски “, прави усещане и лекотата, с която някои евроатлантици започнаха да припяват: ”Проклета да е Америка “, която без съд и присъда затрива съдби на такива светли персони като Пеевски и Божков.

Заплакаха предприемачи, които окрадоха страната;

плачат доктори, експерти по противозаконни трансплантации; страдат публицисти, които сполучливо ни запратиха на 112-о място по независимост на словото. А по какъв начин си късат ризите тези до болежка втръснали тв глави - експерти по крепене на негодници... Безценно! 
Преди месец Слави Трифонов вкара в послание нов, да го назовем - политически, термин. “Изчегъртване ”. В  интервю за Петьо Волгин Слави съобщи, че приоритет би трябвало да бъде: " заличаване и изчегъртване на това, което направи ГЕРБ, с всевъзможни законови средства ". " Направеното от тях е немислимо, невъобразимо, неприемливо. То би трябвало да е изчегъртано, с цел да има свободни взаимоотношения в бизнеса, администрацията, връзките с Европа, в медиите ", добави Слави.
Думата “изчегъртване ” скандализира и продължава да скандализира доста хора - най-вече гербери, овъртолили се във властта десетина години. Факт е - звучи притеснително да кажеш, че ще изчегърташ човек. 
Но след това пристигна парафираното от Джо Байдън решение на Департамента на финансите на Съединени американски щати да глоби Пеевски, Желязков и “българския олигарх ” Васил Божков, дружно с 64 организации, притежавани или следени от Божков и Пеевски, по силата на декрет 13818, който надгражда и добавя световния Закон „ Магнитски “. Нещо, което е значимо да се подчертае - това решение не е изсмукано от пръстите, то се взема след съществено следствие, събиране на доказателства - развой, който трае към половин година най-малко. Такова решение не се взема, тъй като градската десница е поръчала това на Байдън. 
 

Какво общо има “изчегъртването ” и “Магнитски ”? Всичко!  

Най-доброто пояснение на Закона " Магнитски " преди време беше дал един австралийски правист - Джефри Робъртс, който разказа закона по този начин:   “По този закон може да се санкционират освен убийците от Аушвиц, само че и машинистите на влаковете на гибелта, дребни апартчици, хора, които печелят малко пари от нарушения на човешките права “.
На процедура удар по Закона “Магнитски ” работи като световно изтриване от икономическия и политическия хоризонт. Изчегъртване на компании, предприемачи, политици. Политиците си отиват поради загубата на престиж. Бизнесмените - поради ефикасната възбрана за подписване на покупко-продажби с лица от черния лист, който получават всички банки и компании с каквото и да е американско присъединяване. Добавете и дъщерните сдружения на фирмите с американско присъединяване и картината в действителност става световна. Забранено е даването или приемането на пари, артикули или услуги от и на блокирано лице - най-малко на доктрина: една вода не може да си купи Пеевски към този момент от американци.
Разбира се, става дума за пълномощия на Съединени американски щати. Ако парите на Пеевски са в банки, които нямат нищо общо със Съединени американски щати, той би трябвало да си ги тегли на воля. Само дето банковата система е световна, американците са на всички места, а “Виза ” и “Мастъркард ” са американски компании, тъй че Пеевски една сметка не може да избави, може да си купи нещо единствено кеш. И това нещо не би трябвало да е телефон на Apple, компютър с Microsoft и така нататък На доктрина е по този начин. На процедура е още по-лошо за Пеевски: системата за интернационалните разплащания СУИФТ се управлява от американския Департамент по финансите и всяка транзакция се пази на американски сървър. А пък Службата за надзор на задгранични активи (OFAC) може да надникне във всеки запис. Мърдане няма. 
 

Важното е, че удар през “Магнитски ” не е удар против страната

Забележете - до момента по “Магнитски ” бяха глобени 17 саудитци за убийството на Джамал Кашоги. Бяха глобени няколко китайци - за изтезанията на уйгурите и за подкопаване автономията на Хонконг. Висши политици в Турция бяха включени в черните описи поради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън. Общото е в това, че по Закона “Магнитски ” не бяха подгонени нито Мохамед бин Салман, нито Реджеп Таип Ердоган, нито Си Дзинпин. Затова не е учудващо, че по “Магнитски ” към този момент не е подгонен Бойко Борисов. И той надали ще бъде подгонен в близко бъдеще. Въобще не е учудващо, че по “Магнитски ” не бе глобена българската страна, която на процедура сътвори предпоставките за процъфтяването на хора като Пеевски. 
Сега обаче страната е длъжна да предприеме ограничения, длъжна е да се отбрани - с цел да не бъде подгонена от сътрудниците си. Длъжна е да се защищити от досег с токсичните компании и хора. 
Затова оттук насетне заличаването е дело на българската страна. САЩ само гръмнаха в неслучайно определен миг - преди избори, и подадоха револвера.

Нататък дейностите би трябвало да са български

“Бъдещето на България зависи от личните й старания за осъществяване на нужните промени за гарантиране на бистрота, отчетност и положително ръководство ”, споделя Херо Мустафа. Преведено от дипломатически, това е: “Действайте, оправяйте се към този момент сами ”.
Какъвто и рев да чувате, би трябвало да сте наясно, че първата работа на страната би трябвало да е отбрани себе си, т.е. да отбрани държавните структури от досег със глобени лица и компании. Държавата към този момент се задейства и кабинетът реши: “с цел да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите ” да сформира собствен черен лист. Засега Национална агенция за приходите пусна " черен лист " с 64-те компании на Пеевски и Божков. Българският лист е едно към едно като американския, само че тук е заровено кучето - нашият лист внезапно ще стартира да пораства, да обраства със свързани лица и компании. Кабинетът ги назова " асоциирани лица ". Кои са те, е ясно - тези, които са били ръководени от Божков и Пеевски през последните 5 години. Както и всеки, който е бил съучастник, акционер, шеф или член на органи за ръководство и надзор. 
Това към този момент е проблем. Този лист е голям и в него са включени хора, които са работили. Те не са карали влака към Аушвиц, а доста от тях надали имат допир до корупция. На процедура - американците имат доказателства за корупция, а ние имаме доказателства, че някой е работил някъде
Още по-зле стоят нещата, когато се дава право черният лист да се добавя по данни на ДАНС и Национална агенция за приходите. С какви хора и компании? 
И въпреки всичко това е положителният път. Лошият е нищо да не създадем. Да се отдадем на политическо говорене. “Въпросът е за какво допуснахме всичко това?! ”, споделя служебният министър председател Стефан Янев и това е най-неуместният въпрос. Това към този момент изобщо не е значимо. Дали глобите са казус за Европейски Съюз, или не - също не е значимо, господин Радев. Дали сме паралелно с Уганда, Судан и Саудитска Арабия или с Турция - също не е значимо. За нас от дълго време е ясно, че системата е неспособна. Тя е нефелна, не ражда правдивост, не работят дейно служби, разследване, прокуратура и съд, държавно управление и парламент. А вие чакате системата в този момент да се задейства и да роди нещо?!

Важният въпрос е “Какво да се прави ”? Важно е: “А в този момент накъде ”? 

Има обаче и нещо друго. Когато вършим лист, който лимитира права, би трябвало да сме подготвени да го защитим пред правосъдната система. Любовта, омразата и описите не анулират член 4 от конституцията, който дефинира България като правова страна. Тук значими са законите, а не чувствата. 
Разбира се, има опция да се снишим, до момента в който мине бурята, да влезем в рутината, където Пеевски и Божков са с неизменен потенциал. Прокуратурата може да тръгне да ревизира Пеевски по оня незабележим метод, по който сякаш го правела преди, и след това да се потопи в разбори и осмисляне на инспекциите. И да минат години. 
Ако това се случи, България рискува доста повече. Съединени американски щати ще ни слагат в позиция бездънен игнор, глобите ще се усилват, ще бъдат включени освен персони и компании, само че цели институции и с това ще се съобразят и европейските ни сътрудници. Ще се върнем години обратно. Цената ще бъде жестока. 
Разбира се, няма да сме българи, в случай че не съществуваше опция освен да се задействаме и да спрем всички кранчета, само че и да прекалим. Настоящата обстановка е съвършен старт за кампания по почистване на сметки. Черният лист може да стане не огромен, а голям. При неразбираем правилник и мижав надзор ченгетата може да вкарат в него който си желаят. И да, това може да се пояснява освен като пердах по проведената престъпност, настанила се в партиите, само че и по базовото право на българина - да избира и да бъде избиран, да има свободна стопанска самодейност и т.н. 
Трябва да сме наясно - каквито и позиции да имаме, едвам обичан и ненавиждаме, единствено съд може да взема решение разногласията ни и държавното управление би трябвало да е готово за лавина от каузи. Тази лавина не е проблем, в случай че сме уверени, че са изпълнени две условия - новата власт се е въоръжила с доказателства, годни за съд, и този съд е свободен и самостоятелен. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР