Смесени блокове в училище, в които да се провеждат както

...
Смесени блокове в училище, в които да се провеждат както
Коментари Харесай

МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове

Смесени блокове в учебно заведение, в които да се организират както постоянните образователни часове, по този начин и часовете за самоподготовка и отдих от занималнята. Това предлага просветното министерство с промени в разпоредба 10 за организация на дейностите в учебното обучение. Целта е целодневната организация на образование да се усъвършенства и да стане по-гъвкава.

В момента тя е едва контролирана, като часовете в занималнята условно са разпределени по този начин - 2 часа за самоподготовка, 2 часа за действия по ползи и 2 часа за спорт. В бъдеще обаче те ще могат да се смесват с постоянните образователни часове, във времето, отредено за тях, ще може да се провежда и образование за превъзмогване на обучителни усложнения, с няколко учители и други

Както и до момента, до 15-и септември всяко учебно заведение ще би трябвало създаде годишна стратегия за целодневната форма. В нея обаче ще би трябвало да са включени седмичния и дневния брой часове за групите за всяка от дейностите от целодневната организация на образователния ден (те ще се дефинират за месец напред). Вместо заран постоянни часове, а следобяд занималня, отсега нататък школата ще могат да избират и втори вид - разбъркан блок от образователни часове по учебния образователен проект и такива по самоподготовка, проведен отдих и занимания по ползи. Така, в случай че заран децата имат 2 часа по математика, третият им час ще може да бъде точно за самоподготовка и извършения, т.е. няма да чакат да пристигна следобяд, с цел да си напишат домашното в занималнята, а ще могат да го приготвят незабавно след постоянните часове.

Според ръководителя на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов смяната е добра и навременна, като самият той ще я тества в своето 119-то учебно заведение през идната образователна година. " Първите два часа учениците могат да имат български език, след което незабавно да имат час по самоподготовка, в който да упражнят новите познания и да напишат домашното си ", дава за образец той. По думите по-късно програмата може да продължи с ненатоварващи предмети като музика или технологии и предприемачество. След обяд пък, когато учениците са хапнали и отпочинали, може да имат два часа по математика с един час за самоподготовка. " Така всички ще са написали домашните си в учебно заведение и няма да се постанова да придвижват спомагателна работа вкъщи " , счита Стаматов. Новата форма няма да е наложителна, само че той ще я предложи на всички в първи клас, където съгласно него точно ще се видят преимуществата й.

Проблем обаче би зародил при родителите, въпреки и малцина, които не желаят децата им да вървят на занималня. Досега те ги вземаха от учебно заведение незабавно щом приключат постоянните образователни часове, само че отсега нататък ще би трябвало да ги оставят от заран най-малко до към 16 часа. Който не желае целодневно образование, ще може да го откаже, защото то не е наложително, т.е. ще може да вземе детето си на обяд. В този случай обаче ще би трябвало самичък да се погрижи за образованието, което детето му ще пропусне следобяд. " Този вид е доста по-гъвкав, уповавам се, че родителите сами ще се убедят в резултата му, откакто децата им се прибират вкъщи, с цел да играят, а не с цел да доучват и пишат домашни ", счита Стаматов.

 

ВЪЗМОЖНОСТИ

Смесеният блок няма да е задължителени, а по избор на образователните заведения, като той ще може да включва поредно периодично повтаряне на един или два наложителни и/или избираеми образователни часове по даден предмет с един или два часа по самоподготовка по същия образователен предмет и/или за занимания по ползи, предлага още МОН. В тези случаи заниманията по ползи следва да са в тематично направление, обвързвано със наличието по образователния предмет. Ако дадена паралелка се дели на групи по образователен предмет, то тогава ще може заниманията по ползи и по самоподготовка по групи да се организират по едно и също време. За всяка група също така ще може да бъде избран друг седмичен и дневен брой часове за дейностите по самоподготовка и отдих, както и друг вид на съчетаване с образователните часове от учебния образователен проект.

Веднъж седмично разпределението на броя на часовете - както постоянни, по този начин от занималнята - ще могат да се трансформира след открита нужда на учениците от групата за целодневна организация на образователния ден за подготовка за класна и/или контролна работа, за присъединяване в съревнование, олимпиада, междуинституционална или друга изява на учениците. В тези случаи ще е възможно преразпределение на учениците в групи съгласно техните потребности и ползи. При стимулирано документално декларирано предпочитание на родителя детето му може да не взе участие в една или две от избраните от учебното заведение часове и действия в избрани дни.

 

ИЗПИТИ

С промени в друга разпоредба - тази за оценяването на резултатите от образованието на учениците, пък се регламентира опцията за интегрални изпити в края на 4-и, 7-и и 10-и клас, която към този момент бе оповестена от МОН. Изпитите при националното външно оценяване " може да се организират и под формата на проби, които интегрират няколко образователни предмета ", написа в проекто-промените. В тези случаи преди началото на годината министърът на образованието ще дефинира със заповед образователните предмети, които ще вземат участие интегрирано в националното външно оценяване за съответната година, както и формата на съответния тест. Идеята е изпитите след тези три класа да ревизират интегрираните компетентности, т.е. в НВО-то по български да се включат задания от региона на публичните науки, а в теста по математика - задания от сферата на естествените науки. Очаква се интегрираният тест да се вкара от 2022/23 година

Още за измененията в другите наредби, които възнамерява МОН, четете тук.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР