Сменят отоплението на 1/3 от ползващите твърдо горивоВ бюджета на

...
Сменят отоплението на 1/3 от ползващите твърдо горивоВ бюджета на
Коментари Харесай

Столичната община да финансира програма за филтри на комините

Сменят отоплението на 1/3 от ползващите твърдо гориво

В бюджета на Столичната община за 2019 година, който следва да бъде разискван и показан, кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи да бъдат отделени средства за пилотна стратегия за слагане на филтри на комините за семейства в София. Това стана ясно по време на съвещание на Столичния общински съвет.

Тази мярка е обвързвана с понижаване на замърсяването на въздуха от битово горене. „Въпреки че тази мярка не трансформира метода на отопление, заради което тя не е заложена за стратегиите за финансиране с европейски средства, моето персонално мнение е, че би трябвало да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно демонстрират, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще създадем разбор по тази причина за кои семейства и в кои региони, тя би била най-подходяща“, сподели Фандъкова.

Пред „Труд“ тя добави: „Все още е рано да приказваме за конкретика, тъй като предлагането, което което аз следва да направя по отношение на приемането на бюджета на Столичната общинна, е да отделим в границите на този бюджет една сума, която не можем да си позволим да е доста огромна. Тя ще ни разреши да разработим такава стратегия със средства от общината, тъй като европейските стратегии не разрешават това, с цел да можем да включим и тази опция. Знаем, че към момента филтрите са много скъпи, само че имаме уверението, че доста компании вършат опити да стартират произвеждане в България, да понижат цените. Разбира се, ние до момента в който приготвяме програмата, ще следим и това, с цел да може да дадем рационално предложение на софиянци и да реагираме най-малко на местата, в които другите благоприятни условия като газификация, топлоснабдяване, печки на пелети не са възможни“, изясни кметът.

Бюджетът за 2019 година ще бъде разискван в идващия месец. Ако програмата бъде призната, кметът ще разпореди тя да се създаде в първите месеци на идната година.

„София несъмнено има проблем с високите равнища на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които записваме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и несъмнено, горенето на боклуци. През лятото направихме особено изследване, което сподели, че 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища“, съобщи още кметът по време на съвещанието на СОС. В тази връзка общината подхваща ограничения, финансирани от европроекти.

„Подготвили сме плановете за замяна на остарели отоплителни съоръжения на дърва и въглища с по-екологични – газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои огромни български общини кандидатствахме по Програма LIFE на Европейска комисия и към този момент имаме утвърден план за подмяната на старите отоплителни съоръжения на 5 хиляди семейства. Вече имаме и покана по оперативна стратегия „ Околна среда “ и имаме подготвеност да внесем плана за замяна на старите печки на 15 хиляди семейства. С тези два плана задачата ни е гратис за семействата да сменим отоплението на 1/3 от тези, които се отопляват на твърдо гориво. Това е мярка, която ще има действителен принос за възстановяване на качеството на въздуха. Вярвам, че с пилотния план в Нови Искър ще успеем да убедим семействата, че това ще е по-добре и за тях и за качеството на въздуха“, изясни Фандъкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР