Смехотворна е идеята за свикване на Велико народно събрание, предложено

...
Смехотворна е идеята за свикване на Велико народно събрание, предложено
Коментари Харесай

Проф. Стефан Попов: Идеята за Нова конституция е смехотворна

Смехотворна е концепцията за привикване на Велико национално заседание, препоръчано от премиера Бойко Борисов. Това сподели за професор Стефан Попов, учител по философия и социология в Нов български университет.
" Приема се като ключ към решение на всички въпроси на просперитета на българската нация, което е безусловно смехотворно ", уточни той.
" Великото национално заседание по начало е една корупционна структура, която е прокарана през 1990 година, с цел да има бъдещето Народно заседание къс мандат, т.е. Съюз на демократичните сили се притеснява, че 4-годишен мандат на комунистите е прекомерно дълъг и по тази причина Стоян Ганев, лека му пръст, измисля " я да създадем Велико национално заседание, да изтупаме на бърза ръка една Конституция, както те и вършат, и след една година към този момент ще спечелим изборите ", акцентира Стефан Попов.
Според университетския учител, както в Иран над конституцията стои Коранът, по този начин над българската Конституция стои концепцията за Велико национално заседание, което блокира конституционния развой.
" Първото нещо, което би трябвало да направи националното посланичество, е да анулира Великото национално заседание ", счита Попов.
Идеята за нова конституция е нелепа концепция и никой сериозен правист не би трябвало да разсъждава по нея, защото нова конституция значи да се зачеркне, да се заличи 30-годишна конституционна процедура, която обяснява недъзите на сегашната Конституция, уточни проф. Попов.
" Изобщо стилът на мислене за конституционна смяна би трябвало да се базира не на концепцията за нова конституция, а на концепцията за това какви проблеми е основала конституционната процедура през последните 30 години. И въз основата на тези проблеми, би трябвало да се посочат 4-5 промени, които са съществени и може би някои други, които са по-малки ", означи Стефан Попов.
Конституционни промени се вършат въз основата на подчиненост на анализите. На първо място би трябвало да се направи функционален разбор - какви дейности чакаме от институциите, на второ място би трябвало да се сложат структури, които да извършват тези функционалности и на трето място цифри като мандати, брой народни представители, посочи преподавателят.
" Тук всичко е омешано в един гювеч, в който човек не може да си даде сметка какви са целите в това мислене за конституционна политика. Всичко е нахвърляно, напляскано и са извадени напред някакви неща, които имат популистка природа - като това да понижим броя на народните представители. "
 
Всичко за Новата конституция и Великото национално заседание
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР