Смехът е лекарство и моят съвет към всички е да

...
Смехът е лекарство и моят съвет към всички е да
Коментари Харесай

Димитър Туджаров-Шкумбата: Хуморът е една от причините да оцелеем

Смехът е лекарство и моят съвет към всички е да го одобряват по три пъти дневно - преди, след и вместо ястие, и ще се усещат добре. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция българският комедиант Димитър Туджаров-Шкумбата по отношение на Международния ден на хумора и шегата - 1 април.

" Без комизъм няма да можем да оцелеем ",

акцентира Шкумбата. По думите му във времена на война и в сложни обстановки, пред които е изправено човечеството, хуморът е този, който избавя хората като отдушник на събралото се напрежение. Според него поради създалата се неуравновесеност, боязън, подбудени от данните за гибел по време на пандемията хуморът в последните две години се е трансформирал. "Хората не се майтапиха в същото време и прибраха усмивките си ", разяснява комикът.

"Нека се смеем освен на първи април ",

прикани Шкумбата. Той се старае от сутринта да гледа с усмивка на деня. "Ако се опиташ да тръгнеш с усмивка, ти можеш да преодолееш компликациите по доста по-лесен метод ", сподели той. "Доказано е, че смехът лекува ", добави комикът.

Заедно с сътрудника си Данчо Колев, Шкумбата, потегля на турне със спектакъла "Скръбна новина ".

Шкумбата описа пред Българска телеграфна агенция - за хумора по време на пандемия и война, за новия театър, на какво се смее българинът и по какъв начин хуморът се трансформира през годините, от какво се въодушевява той самият и дали единствено интелигентните хора умеят да се надсмиват над себе си.

Каква е ролята на хумора в тежки времена като днешните?

- Хуморът е една от аргументите да оцелеем. Старо факсимиле е, само че светът е оживял, тъй като се е смял. В сложни моменти усмивката е доста значима. Днес човечеството е на ръба на своето оцеляване. След две години от по този начин наречената пандемия, след война, която ние като естествени хора, не разбираме защо е, с изключение на да страдат почтени хора, без комизъм няма да можем да оцелеем. Казвам го съществено.

Ние направихме един театър, който се споделяше "Скръбна новина ", само че това тормози хората на афиша и го променихме и в този момент е "Евробалканци ", в който обстановката я вкарахме през погледа на двама българи емигранти. Дотук минаха няколко представления в "Нов спектакъл НДК ", следва на 1 и 14 април. Тръгваме из цялата страна. След премиерата хората ни благодариха, тъй като там се майтапим даже със гибелта.

Спектакълът е въодушевен от книгата на Норман Казънс - "Човекът, който разсмя гибелта “, която показва историята на един публицист, който бидейки в болница, чувайки лекарите по какъв начин приказват за него, че не могат да го спасят от това, че няма да може да се движи, да приказва, си споделил: "Лекарите направиха всичко допустимо, с цел да ме спасят, време е и аз да направя нещо за себе си ". Пациентът бил изместен в стая, в която му пускали филмите на Луи дьо Фюнес, Чарли Чаплин. Лекарите били уверени, а и е научно потвърдено, че с помощта на смеха, който носи ендрофини, които способстват възобновяване на имунната система, човешките органи, е подействал като лекарство на пациента. Той се подобрил и живял 70 години по-късно, играейки голф. В тази връзка, не би трябвало да се подценява смехът. Нужен ни е, изключително в тези тежки времена. Говоря за качествения смях, а не за черния комизъм, не за хумора, с който обиждаш някого.

Каква е ролята на смеха за запазването духа на индивида?

Шкумбата: Ако се опиташ да тръгнеш с усмивка, ти можеш да преодолееш компликациите по доста по-лесен метод. Неслучайно в огромните компании по света, когато набират личен състав, има проби, които хората попълнят. Ако претендентите за една работа имат по 100 точки - избират този, който има повече точки за възприятие за комизъм. Хуморът е значим и не би трябвало да се подценява. Той е отдушник и клапа на натрупалото се напрежение. Неслучайно поради войната и заради световната рецесия излязоха толкоз доста смехории и радостни истории, тъй като това избавя хората. Дано излезем от тези обстановки, тъй като човечеството върви към гладна гибел и то всеобщо.

Ще дам образец с анекдот, който нашумя неотдавна :

"Група бежанци от Украйна след седем дни в Перник желаеха филантропичен кулоар за Мариупол ". За олиото, да вземем за пример - в една от веригите за хранителни артикули, по време на борбата за олио, където е пяла и Оливия Нютън-Джон, най-скъпо платената в същото време певица са потърпевши 60 пенсионери, други шест дами се оказали с позитивни проби за бременност.

Как се промени хуморът по време на пандемията?

Шкумбата: Хуморът се промени, само че не в вярната посока. Заради офанзивата от страна на медиите, на Световната здравна организация, които вместо да опишат по какъв начин да се предпазим, започнаха с данни за гибел, сътвориха боязън и неуравновесеност. Хората не се майтапиха в същото време, а като че ли прибраха усмивките си. Чак в този момент започваме да излизаме от тази обстановка.

На какво се смее българинът?

Шкумбата: Българинът се смее на всичко, стига да не е включен в историята, която е за смях. Ние сме единствените индивидуалисти. Всеки може, всеки знае. Аз скърбя, че не избрахме някой таксиметров водач да е министър председател на България, тъй като те самите знаят по какъв начин да оправят страната. Ние сме многознайковци, само че едно ни е хубаво, че можем да се самоиронизираме, което по света го няма.

През годините хуморът се трансформира съгласно обстановката и метода на живот. Когато аз бях млад, имаше айрян, в този момент има айфон, айпад, преносим компютър, таблет, интернет. Сега смехът се разнася доста по-бързо. Ето една хумореска, която преди време никой нямаше да разбере, тъй като ги нямаше тези неща.

"Младо момиче изкарало шофьорска брошура, взело баба си от село и я завело в София, с цел да я разноски. Спряло на паркинг на верига магазин и споделило: "Бабо не излизай от колата да не те изгубя, аз ще вървя да се "чекна " на паркинга и се връщам ". Баба ѝ споделила: "Само там не си се чекнала, изложи целия жанр ". Прибрали се на село и момичето споделило: "Бабо, тука има ли Wi-Fi "‘, бабата рекла: Това, което съм готвила, това ще ядеш. Стига с тия градски номера ". Ето, че методът на живот води до нови усмивки.

Какво въодушевява възприятието Ви за комизъм?

Шкумбата: Всичко към мен въодушевява възприятието ми за комизъм. Ние не сме луди, въпреки че в новия ми театър "Луд за отвързване " имам следната имитация: "Ако земята е лудницата на Вселената, то България е нейният изолатор! ", тъй като всичко "изтрещя “.

Ставайки заран, аз се старая да виждам с усмивка на деня. Смешни обстановки се случват непрекъснато и постоянно са неуместни. Нека се смеем, освен на първи април. Това се трансформира в празник на българския парламент, тъй като там приказват най-големите смехории. Нека всеки ден да е с усмивка.

Специалисти настояват, че смехът има свойствата да лекува. Вярвате ли в това?

Шкумбата: Естествено. Това е потвърдено. Самият създател на книгата "Човекът, който разсмя гибелта “, Норман Казънс е имал тежкото заболяване. Факт е, че смехът има свойствата да лекува. Освен това съществува и смехотерапията. Спомням си, светла му памет, Николай Николаев - артистът, който ходеше в болница "Пирогов “ с негов сътрудник, влизаха като клоуни в болничното заведение и правеха смях на тежкоболни. Пациентите ги чакаха с неспокойствие. След тяхното посещаване проучванията на тези хора бяха по-добри. Смехът е лекарство и моя съвет към всички е да го одобряват по три пъти дневно - преди, след и вместо ястие, и ще се усещат добре.

Казват, че единствено интелигентните хора умеят да се надсмиват над себе си. Как можем да усвоим това умеене?

Шкумбата: Много по-умни от мен са споделили, че едно от качествата за просветеност е възприятието за комизъм. Тежко и горко на тези, които нямат това качество. Дори и да са учени, корифеи в дадена просвета, нямат ли го това възприятие, те за мен не са потребни на самите себе си, не са щастливи. Чувството за комизъм е даденост и не може да се научи. Няма по какъв начин да вземеш три учебника, да започнеш да четеш и най-после да станеш и да кажеш: "Ами аз към този момент съм с възприятие за комизъм “ - такава формула няма.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР