Смъртта на принцеса Даяна, настъпила поради автомобилна катастрофа през 1997

...
Смъртта на принцеса Даяна, настъпила поради автомобилна катастрофа през 1997
Коментари Харесай

Какви бяха първите думи на кралица Елизабет след смъртта на принцеса Даяна

Смъртта на принцеса Даяна, настъпила заради автомобилна злополука през 1997 година, шокира целия свят.  Никой обаче не беше по-изненадан от фамилията й, в това число някогашната свекърва Елизабет. 

Към момента на гибелта си Даяна е разведена с принц Чарлз от една година.  Преди това двойката живее настрана много дълго време. Принцесата стартира да се среща с Доди Ал-Файед, наследник на притежателя на първокласния лондонски магазин Harrod's, Мохамед Ал-Файед, през лятото на 1997 г.  
                             

Снимки на двойката на отмора във френския курорт Сен Тропе обикалят всички международни вестници по това време.  Пресата няма желание да спре да следи от близко Даяна и Доди, което довежда до съдбовния случай, който се случва рано сутринта в неделя на 31 август. 

Скоро новината стигна до Балморал, където кралското семейство прекарва лятото. Първи научават новината принц Чарлз, кралицата и принц Филип.  Според кралския специалист Ингрид Сюард и тримата са били „ зашеметени “ и не са повярвали. 

През 2017 година тя написа: „ Кралското семейство, което беше на отмора в планините в Балморал това лято, нямаше визия за случилото се. Те бяха шокирани, когато дойде новината, че Даяна е починала в автомобилна злополука в Париж. Обаждането от посолството във френската столица пристигна в 3:30 сутринта в неделя, 31 август 1997 година Първата им реакция беше просто слисано неразбиране ” 
                             

Сюард също по този начин назовава първата реакция на Елизабет на получената вест „ необикновена “. Тя написа следното: „ Кралицата беше объркана и стана подозрителна по отношение на това какво е предизвикало случая. Първият й коментар беше, че някой може да е развалил спирачките. Това беше необикновена забележка за кралицата и удиви нейните прислужници ” 

Към момента на гибелта си Даяна се трансформира в паметна фигура. След като през 1993 година афишира отдръпването си от публичния живот, тя се насочва към най-близката й идея – благотворителността.  Принцесата работи интензивно, с цел да увеличи осведомеността за СПИН в Обединеното кралство и се трансформира в воин за хората. 
                             

Обществената реакция на гибелта й е друга от всичко, с което английското кралско семейство в миналото се е сблъсквало.  Опечалените оставят хиляди букети и паметни бележки пред Бъкингамския замък.  

Въпреки обстоятелството, че това опонира на формалния протокол, Уиндзорите се поддават на възходящия публичен напън и се преклоняват пред волята на масите.  За Даяна е проведено и държавно заравяне, на което участват хиляди хора, които желаят да се сбогуват с нея. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР