Сляп по документи шофира и изкарва пари от нерегламентиран превоз.

...
Сляп по документи шофира и изкарва пари от нерегламентиран превоз.
Коментари Харесай

С фалшив ТЕЛК: Незрящ по документи мъж кара такси

Сляп по документи кара и изкарва пари от нерегламентиран транспорт. Мъжът има ТЕЛК за нарушено зрение и 100 % непозната помощ. Разказват Тина Ивайлова и екипът на Нова телевизия.

Мъжът е Борис Димитров от град Рила. По документи е незрящ – с 98 % нарушено зрение. Трябва да има и компаньон, тъй като в решенията му от ТЕЛК е посочено, че му е нужна 100 % непозната помощ. Това не му пречи да кара и да прави нерегламентиран транспорт.

Тръгваме по сигнал за подправени ТЕЛК решения. В него е посочено, че този мъж също има такива документи. Според написаното в тях Борис Димитров от години по документи е неработоспособен. Само по документи. От излъчените фрагменти се вижда, че той нито има потребност от компаньон, нито е с нарушено зрение.

Разбираме, че „ слепият “ мъж е таксиметров водач. В продължение на няколко дни подставени лица се возят в при него по маршрут град Рила - Рилски манастир.

Борис не крие пред „ клиентите “, че транспортът е безценен и нерегламентиран. Тарифата е 35 лв. в едната посока, в двете има отстъпка и коства 50 лв.. Колата няма обозначителна табела, че е такси. Няма касов уред. Няма и инвалиден стикер.

След като към този момент сме употребили нерегламентираните услуги на Борис няколко пъти, от Рила до Рилски манастир, решаваме да отидем с него и до Благоевград. Случва се в различен ден. Борис Димитров е спрян за инспекция от служителите на реда. Към тях се причисляват и инспектори от ДАИ. Шофьорът е разпитан от служителите на реда и за тях излиза наяве, че здравословното му положение, разказано в медицинските документи, по никакъв метод не подхожда на активността, която прави. Започва следствие.

Как човек, който е с нарушено зрение и по документи се нуждае от 100 % непозната помощ, кара и даже изкарва пари с такава диагноза? Никой в град Рила не е виждал мъжа с компаньон.

Търсим Борис Димитров в дома му. Намираме го със сестра му, която е прокурор в Районна прокуратура –Дупница. Разбираме, че преди години Борис Димитров е работил във ВЕЦ-Рила като оператор на командно табло на електрическа централа. Заради едно от решенията му от ТЕЛК за нарушено зрение, работодателите му вземат решение да го реалокират на друга служба. Борис не е склонен и е уволнен. Завежда каузи. От управлението на предприятието пазят неприятен спомен от тези дни.

„ Не знам каква му беше задачата в края на краищата, само че му се предложи друга работа, тъй като той е с 98 % загуба на зрението. А ТЕЛК споделя, че би трябвало да бъде на работа като оператор на командно табло на електрическа централа. Разбирате ли? Той е изцяло кьорав човек, това е рисково. Не е допустимо това нещо. Това е все едно водач на „ Боинг “ с 98 % слепота. Имаше каузи, по-късно се реализира съглашение. Те го възвърнаха на работа, само че освен това състояние нали си представяте оптимален % на слепота? Оператор на управително табло на електрическа централа. Там са високи напрежения, където се изискват реакции. Имахме доста главоболия с това нещо, тъй като нали разбирате, че няма по какъв начин да бъде на такава позиция. Абсурд! На ТЕЛК беше решението, с което ни задължаваше да го назначим на тази служба. Възстановиха го, изплатиха му компенсации за непозволено уволняване. “, описват от управлението на ВЕЦ-Рила.

Разбираме, че през февруари 2020 година Димитров е минал медицински обзор при доктор Йордан Никлев от Дупница за удостоверение за ръководство, което е годно до 2030 г, потвърдиха наши източници от КАТ. Д-р Никлев твърди, че няма подобен пациент. Той е общопрактикуващ доктор, който сега обслужва няколко села. Името му нашумя преди две години, когато служители на реда нахлуха в медицински център „ Асклепий “ Дупница по сигнал за издаване на подправени медицински за професионални водачи. На част от тях стоял подписът и печатът на доктор Никлев. Експертизи потвърдиха, че печатът е подправен и с него са изготвяни неистинен документи.Имало е случаи на презаверени книжки на хора със здравословни проблеми като слепота и глухота и с решения на ТЕЛК.

Дали казусът с Борис Димитров е същият? Кои са лекарите, на които той е бил пациент и са взели участие в комисиите, взели решения за ТЕЛК през годините? Следва продължение!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР