Слушатели сигнализираха пред Хоризонт за увеличен брой нарушения на моторни

...
Слушатели сигнализираха пред Хоризонт за увеличен брой нарушения на моторни
Коментари Харесай

Планината - трябва ли да бъде арена за моторни спортове

Слушатели алармираха пред " Хоризонт " за повишен брой нарушавания на моторни шейни в националните паркове. Те изпратиха видеозаписи до БНР на моторна шейна, снимана в сърцето на Рила, по основното било.

Моторните шейни освен навлизат гладко в неразрешените зони, само че към този момент се движат на групи, даже в дни, в които в планината е цялостно с хора . Освен че пречат на туристите, те замърсяват природата, тормозят дивите животни и могат да провокират лавини. " На 3 март бяхме на ски преход с другари над хижа " Мальовица ", пристигнаха пет-шест моторни шейни, почнаха да ни подвикват по-бързо да се спускаме, след това на два-три метра прекосяваха около нас, което не е прелестно. Подадохме сигнал до 112, до управата на парк " Рила " и екоминистерството . В ден с толкоз доста хора имаше толкоз доста шейни, което значи, че казусът е излязъл отвън надзор . " Това описа в " Хоризонт до обед " Десислава Христова.

" Също сходен случай имахме също на 3 март от друга част на Рила, до езерата - 8 шейни се катереха където могат по върховете, разчертават цялата котловина... "   споделя в " Хоризонт до обед " и скиорът Генадий Сергеев, който също е алармирал на 112.

Още през 2015 година Сдружение за дива природа " БАЛКАНИ " изпраща мнение до институциите по отношение на създаването на План за ръководство на Националния парк “Пирин " и казуса с шейните . В него написа за сериозен спор сред огромния брой туристи и моторните шейни и идващите с тях замърсяване на въздуха и мощен звук, поради което планината се трансформира в сцена за моторни спортове .

 Валерия Николова

" Шест години по-късно няма прогрес - даже моторните шейни стават по-мощни, няма наказване за потреблението им ", уточни в " Хоризонт до обед " създателят на мнението екологът Андрей Ралев.

" Няма и положително съдействие на парковата защита с полицията , първите нямат пълномощия за санкциониране, а шейните пречат на животните с огромния звук, би трябвало да се регламентира кой може да ги употребява и къде, изключително да не се движат в неразрешените места " разясни още Андрей Ралев:

От Националния парк " Рила " удостоверяват, че през последните няколко години сигналите за нерегламентирано придвижване на моторни шейни там са зачестили. В отговор на питане от БНР от парка пишат, че единствено на 3 март посредством единния незабавен номер 112 са получени 8 сигнала. Съставени са 5 констативни протокола за административни нарушавания, следва формиране на административно-наказателно произвеждане.

Сигнали има отправени и към парк " Пирин ".

" Институциите би трябвало да решат казуса, би трябвало да се вкарат санкции , а такива няма, по тази причина и се усилват случаите ", разяснява пред БНР Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа:
" Това е фешън в този момент след младежите, по тази причина се разраства . Ние като работа непрестанно вървим на произшествия с такива хора. Досега имаме два случая с моторни шейни в планините. Мога да кажа, че случаите се усилват " - това разясни още Емил Нешев в " Хоризонт до обед ".

 БГНЕС Другият проблем по думите му е, че тези шейни не се записват, това в света го има

" Сега не знаеш коя шейна на кого се води, не можеш да идентифицираш кой кой е на шейната, по тази причина регистрация, на мотороните шейни е първата крачка, а по-късно и парковата защита да може да наложи санкции , а те да бъдат събирани посредством механизмите на страната ", обясни още Емил Нешев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР