Слушането на Моцарт може да намали кръвното налягане. Според германски

...
Слушането на Моцарт може да намали кръвното налягане. Според германски
Коментари Харесай

Моцарт понижава кръвното налягане. Доказано


Слушането на Моцарт може да понижи кръвното налягане. Според немски учени резултатът е съпоставим с премахването на солта от храната, която консумираме, и даже с изгодата от физическите извършения.

Хората, загрижени за сърцето си, би трябвало да знаят, че песните на АББА да вземем за пример нямат никакъв „ сърдечен “ резултат.

Изследването е направено измежду 60 доброволци, на които е проследено кръвното налягане преди и след слушането на музика – симфония № 40 в сол минор на Моцарт, АББА и танци от Йохан Щраус.

Моцарт намалява систоличното кръвно налягане (налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето бие) с 4,7 mm Hg (mm Hg е милиметър живачен стълб), Щраус – с 3.7 mm Hg, за разлика от шведската поп група, където разликата е незначителна.

Диастоличното кръвно налягане (когато сърцето почива) също пада с 2.1 mm Hg при Моцарт и с 2.9 mm Hg при Щраус.

Според предходни изследвания аеробните извършения като колоездене, тичане или бързо вървене имат сходно влияние върху понижаването на кръвното налягане. Ограничаването на солта – до 6 грама дневно, смъква систоличното кръвно налягане до 4-7 mm Hg.

„ Ефектът на музиката върху индивида е прочут от епохи. В древността музиката е била употребена за възстановяване на успеваемостта на спортистите по време на Олимпийските игри “, разяснява Ханс-Йоахим Трапе, водещ академик от Рурския университет в Германия.

Липсата на резултат от АББА той изяснява по следния метод: „ Това може да се дължи на чисто прочувствени или инцидентни фактори, само че би трябвало да се има поради, че потреблението на избрани думи също може да играе негативна роля “.

Изследователите обобщават, че с цел да бъде от изгода на здравето ни, музиката просто би трябвало да е приятна за ухото.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР