Слушах много внимателно нещата, които министърът на отбраната Тодор Тагарев

...
Слушах много внимателно нещата, които министърът на отбраната Тодор Тагарев
Коментари Харесай

Проф. Гечев към Тагарев: Не гледайте чуждите страни и войни – погледнете веднъж към Българската армия

„ Слушах доста деликатно нещата, които министърът на защитата Тодор Тагарев описа за визитата си в Съединени американски щати, само че мисля, че се е объркал, тъй като сме в предаването „ Панорама ”, а не в „ Лека нощ, деца ”.
С тези думи националният представител от „ БСП  за България ” проф. Румен Гечев реагира на казаното от военния министър Тодор Тагарев в предаването „ Панорама ” на Българска национална телевизия, като се спря на няколко съответни акцента:
„ Разбрахме, че министър Тагарев не е акредитиран от българското държавно управление да води такива диалози в Съединени американски щати, то няма никакви решения за вдишване на задължения за увеличение на непознатите войски в България над това, което сме се разбрали. Никой не го е упълномощил от Вашигтон да прави такива изказвания – Тодор Тагарев няма мандат от българското държавно управление. Ние проверихме ”, акцентира проф Гечев.
На второ място социалистът уточни, че министър Тагарев като министър на защитата няма право да поема задължения за разполагане на ракетни системи в България – няма решение на държавното управление за това, нито пък съответно решение на Народното събрание за разполагане на съответен тип войски и системи у нас. Той бе безапелационен, че цитираното отТодор Тагарев решение на Народно събрание от 8 декември 2022 година не му дава това право, защото няма категорично решение за съответното разполагане на ракетни системи.
„ На последващо място – министър Тагарев самичък сподели, че се размишлява по въпроса да взе участие дребна България в сраженията в Аденския залив ”, сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и се обърна към военния министър, изравен до него в студиото на „ Панорама ”:
„ Говорите за Аденския залив, за Украйна, говорите за обучение и история, само че вие сте министър на защитата. Българската войска с 25 % не е докомплектована, нейната авиация е завършена заради незаконни контракти, които подписват българските ръководещи, включително преди Вас. Българските сухопътни войски са на колене – да не приказваме за Българския морски флот. И вие, вместо да се занимавате с българската войска, се занимавате с други страни ”, сподели проф. Гечев на военния министър.
По думите му като се приказва за НАТО е редно да се регистрира: „ Ние сме подписали този контракт и България трабва да извършва своите задължения. Но, той не планува да играем ролята на стражар и да решаваме военни спорове на островите Фиджи, в Аденския залив или някъде другаде. В него написа, в случай че бъде нападната страна-членка на НАТО, ние сме длъжни да участваме в отбраната на тази страна, която и да е тя ”.
„ Министър Тагарев сподели, че се е подписал под първия български аероплан. Но, ще изтъквам няколко публични изявления: На 19 май 2021 година „ производството на поръчаните от България американски бойни самолети е почнало в Съединени американски щати ”, оповестяват от американските Военновъздушни сили /БНР/. 28 май 2022 година – „ Пак стартира производството на българския аероплан ” /БНТ/. На 1 декември 2022 година отново е първият аероплан ”, уточни проф. Румен Гечев.
Социалистът се съгласи, че министърът на защитата, а и всеки министър може да върви на всички места, в случай че неговото посещаване има някакви положителни резултати за България. „ Но, визитата на господин Тагарев поражда повече въпроси, в сравнение с отговори, рискове за Република България и въвличането й във военни спорове ”, съобщи социалистът.
Проф. Румен Гечев се обърна към водещия: „ Вие попитахте господин Тагарев желаят ли нещо американците от нас и господин Тагарев сподели, че те нищо не желаят. Какво да желаят американците, откакто те получиха 4 милиарда $. 3 години се забавят доставките за България, което има тежки последствия: Първо изтичат часовете на българските МИГ 19. Воевновъздушните ни сили на процедура са приземени, имаше планове тези самолети да дойдат преди 2 години и към този момент да летят над българското небе. А Пентагонът излъга българската страна и своите сътрудници, взе 2.3 млрд лв. и ни препраща неизвестно по кое време ”, реагира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
В отговор на въпрос на водещия на „ Панорама ” проф. Румен Гечев съобщи: „ Не е рецензия поради самата рецензия – Българска социалистическа партия е градивна партия. Ние подлагаме на критика постоянно, когато са наранени българските ползи. Както е в тази ситуация с българската защита, както е в тази ситуация с непозволено консумиране на бюджетни средства, с финансовите разноски, с реализацията на обществени стратегии. Винаги когато подлагаме на критика – предлагаме и съответни решения. И сме дали своят вот рационалните оферти ”.
Проф. Румен Гечев изрично отхвърли въпросът дали всичко, което се свързва със Запада и Америка автоматизирано да се подлага на критика от Българска социалистическа партия като акцентира: „ Българска социалистическа партия е партията, която подаде молбата за участие на България в Европейски Съюз, ние гласувахме и подкрепихме участието на България в НАТО и гласуваме всички стратегии, които са свързани с европейската икономическа интеграция и по осъществяване на отговорностите на България към съдружниците й.  Но, Българска социалистическа партия реагира постоянно, когато е обиден българския интерес, когато не е предпазен българския интерес ”.
Той дефинира като подобен казусът, при който българският народ заплаща милиарди, „ а ни се подиграват и не извършват доставките за България с обяснението,че имало Ковид преди 3 години ”.
Проф. Гечев обърна внимание на обстоятелството, че от 2005 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати не купуват Ф-16, а Ф-35, защото смятат, че този аероплан е безперспективен за тях. А това, което българските ръководещи са платили за Ф-16, който към момента не сме видели, коства два пъти повече от модерния Ф-35. Решения – все за сметка на българския поданик ”, акцентира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
„ Поляризацията в Европа ще се задълбочава дружно със задълбочаващата се икономическа рецесия. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо като член на Европейски Съюз да минимизираме тези отрицателни стопански трендове, само че запазвайки достолепието и интереса на България и на българските жители. Повече интеграция – само че със опазване на българското достолепие и отбрана на българския интерес. България би трябвало да бъде одобрявана като равносилен сътрудник и в НАТО, и в Европейски Съюз ”, съобщи на финала на диалога в „ Панорама ” проф. Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР