Служителите на Столичната библиотека протестираха днес пред сградата на пл.

...
Служителите на Столичната библиотека протестираха днес пред сградата на пл.
Коментари Харесай

Ще затворят ли библиотеките в България


Служителите на Столичната библиотека стачкуваха през днешния ден пред постройката на пл. " Славейков ". Поводът е неизпълнено от страна на страната подписано съглашение за въвеждане на минимални начални съществени месечни хонорари в сектора.

Исканията на протестиращите включват увеличение с 40 % на единния разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки.

Анексът беше подписан в края на 2021 година към браншовия трудов контракт. Целта е началната заплата на библиотекар с бакалавърска степен да е към 1150, а за магистър – към 1250-1300 лв. , изясни пред Радио София Здравка Шейретова, член на Изпълнителния съвет при Федерация „ Култура “ при КТ „ Подкрепа “ и ръководител на синдикалната секция в Столичната библиотека.

Тя напомни, че на 22 февруари т.г. библиотекарите са излезли на митинг дружно с музейните и галерийните служащи. Оттогава единствено библиотекарите не са получили своя % за актуализация на трудовите хонорари .

Ако не се извърши настояването от сектора, след облагане с налози заплатите няма да могат да стигнат новия размер на минималната работна заплата, сподели още Шейретова.

Тя увери, че ще се търси разговор с Министерството на културата, само че в случай че настояванията не бъдат чути и изпълнени, митингите могат да станат ефикасни .

Чуйте диалога на Данаил Конов.

По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР