Служителите на Регионален исторически музей Д-р Симеон Табаков“ Сливен се

...
Служителите на Регионален исторически музей Д-р Симеон Табаков“ Сливен се
Коментари Харесай

Историческият музей в Сливен подкрепя протеста срещу липсата на пари за култура

Служителите на Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “ Сливен се причисляват към символичния митинг на сътрудниците си от цялата страна против минималното нарастване на бюджета за музеи и галерии с 5%. Това разгласи шефът на музея доктор Николай Сираков. Той назова нарастването „ обидно “, тъй като не дава отговор на стандартите на живот в България, при увеличената инфлация.

Сираков разяснява, че и сега заплатите в музея са едни от ниските в страната и няма по какъв начин да стимулира младите експерти да останат на работа: 

" При тази обстановка, аз няма по какъв начин да ги задържа. Те ще желаят да изоставен. Мисля, че е редно страната да си влезе на мястото и да обърне внимание въобще на културата. Защото страна без просвета не е страна ". 

Заради ниския бюджет и Covid ограниченията евентуално тази година няма да се създадат годишните разкопки на крепостта „ Туида “.  

" С този очакван бюджет – пет процентово нарастване, въобще не мисля, че ще има нещоподобно ", сподели доктор Сираков.  

Той сподели още, че в случай че няма смяна в желанията на държавното управление, не са изключени и по-тежки форми на митинги: 

" По нататък може и до това да се стигне, за в този момент алегорично протестираме. Все отново ние сме културна институция и мислим, че по културен метод би трябвало да ни схванат ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР