Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те

...
Служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Служителите на МВР нямат полза да прикриват нарушения

" Служителите на Министерство на вътрешните работи нямаме изгода да прикриваме нарушавания, тъй като те разрушават престижа на нашето министерство ", написа във фейсбук профила си някогашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка публикуваните фрагменти за полицейско принуждение по време на митингите предишното лято. Терзийски пое поста министър на вътрешните работи след Младен Маринов, който подаде оставка през лятото на 2020 година

Ето и целия текст на обявата на Терзийски:

Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всевъзможни форми на принуждение. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи и български служител на реда. Заради това едно от първите ми дейности като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното следствие на данните за превишаване и корист с полицейски пълномощия по време на защитата на митинга на 10 юли 2020 година. Извършването на инспекцията е почнало със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и по предписание на вътрешния министър към оня миг. На 27 юли 2020 година или единствено 3 дни, откакто бях определен от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общност резултатите от вътрешното следствие по случая. Направих това в народен ефир и с прессъобщение на Министерство на вътрешните работи.

Продължавам да заставам зад думите си, казани тогава, че ние, чиновниците на Министерство на вътрешните работи нямаме изгода да прикриваме нарушавания, тъй като те разрушават престижа на нашето министерство.

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които настояват, че е укривано каквото и да е по този случай, ще изтъквам резултатите от инспекцията: „ В хода на своята работа комисията е открила превишаване на служебни пълномощия от страна на четирима полицейски чиновници на отдел „ Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушение съществени права на жители при потребление на физическа мощ, превишаваща нужните лимити. “

В резултат на тези констатации навреме бяха наложени съответните дисциплинарни санкции, планувани в Закона за Министерство на вътрешните работи. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказване на един управителен чиновник на ОСПС. Със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи са наложени и съответните дисциплинарни санкции за младши изпълнителския състав от същия отдел. И най-после, само че не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното следствие са изпратени на Софийска районна прокуратура по подготвеност.

В умозаключение, се обръщам към всички сътрудници в Народното събрание и към водачите на политическите обединения в България:

Нека този случай да не бъде употребен за почистване на сметки с политическите съперници и за сеенето на раздори в нашето общество!

Нека както се проверяват заслужено случаите на превишаване и корист с полицейски правомощи, по този начин да се проверяват и случаите на принуждение против български служители на реда!

Нека истината бъде идентична за всички, тъй като с помощта на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР