Служители от отдел Трансгранична организирана престъпност в ГДБОП започнали разследването

...
Служители от отдел Трансгранична организирана престъпност в ГДБОП започнали разследването
Коментари Харесай

ДАНС, ГДБОП и Европол удариха каналджии, извеждащи нелегални мигранти към Сърбия

Служители от отдел " Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП почнали следствието през 2022 година, предоставено им по формирано с разпореждане на наблюдаващ прокурор досъдебно произвеждане въз основа на постъпили от ДАНС материали. Антимафиотите следили участниците в групата дълготрайно време, с оглед събиране на задоволително данни за осъществяваната незаконна активност. 

В хода на спецоперацията, осъществена на 7 ноември, чиновниците от ГДБОП, дружно с сътрудници от ДАНС и под управлението на Софийската градска прокуратура, са задържали трима непознати и двама български жители. Акцията е осъществена в съгласуваност с Европол.

Според събраните данни незаконната група поемала незаконните мигранти в региона на град Елхово и ги извеждала до избрани точки в регионите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им превоз и квартири за настаняване до и в град София, а в последния стадий от осъществения трафик, извеждала незаконните чужденци до граничната зона със Сърбия. Според информацията незаконната група е била ангажирана с незаконното превеждане главно на сирийски жители, превозени в групи от 5 до 10 индивида. За обезпечаване на безпроблемното пътешестване трафикантите употребявали „ отцепващи “ коли.

В рамките на подхванатите дейности са конфискувани документи, в това число контракти за осъществявани парични преводи, мобилни телефони, употребявани от членовете на групата за връзка и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със мемоари, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация демонстрира, че за превозването си от Турция до София всеки мигрант е заплащал към 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за прекосяване през българо-сръбската граница в региона на Драгоман - 1500 евро.

Петимата арестувани са престъпно проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с незаконна миграция. Спрямо всеки от обвинените наблюдаващият прокурор е постановил процесуална насила задържане за период до 72 часа за довеждането им пред съд. Вчера по искане на Софийска градска прокуратура, Софийският градски съд е взел мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по повод и на петимата арестувани. Действията по следствие не престават под надзора и управлението на СГП.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР